Organizația Greenpeace invită românii la un marș, pe 3 noiembrie, pentru a arăta clasei politice că pădurile sunt o prioritate pentru cetățeni. Protestatarii vor cere modernizarea rapidă a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), protecția pădurilor seculare și a biodiversității și demisia Ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
Un studiu recent arată că România încă mai deține 526.000 ha de păduri potențial primare și seculare. Pe lângă o moștenire naturală unică în lume și o biodiversitate pe care, odată pierdută, nu o mai putem aduce înapoi, ele sunt de o importanță vitală în contextul climatic actual.
Arborii bătrâni și întregul ecosistem pe care îl nutresc au capacitatea de a stoca mult mai mult carbon și de a elibera mai mult oxigen decât plantațiile tinere, lipsite de redundanță. Deseori însă, după tăieri abuzive, reîmpădurirea nici nu mai are loc.
Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme.
În timp ce mediul natural se degradează, iar pădurile care ne-au însoțit din cele mai vechi timpuri cad pradă tăierilor ilegale și practicilor silvice iresponsabile, autoritățile închid ochii, complice la distrugerea celui mai complex patrimoniu natural din Europa.
Aproape jumătate din pădurile României se află în proprietate publică, însă rolul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) este de a supraveghea întregul fond silvic, fie că e public sau privat. Principala misiune a MAP este de a garanta că toate exploatările forestiere din România sunt sustenabile și că sunt făcute fără distrugerea vieții sălbatice și a ultimelor păduri seculare de pe continent. Dimpotrivă, pare că rolul său actual este de a încuraja intensificarea exploatărilor.
Ultimul comunicat de presă al MAP, din 27 septembrie, transmite „în bătaie de joc” – după cum spun cei de la Greenpeace – că au fost achiziționate o dronă și un dispozitiv GPS pentru a urmări tăieri ilegale pe o suprafață de 6,5 milioane de hectare de pădure.
„SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”, au transmis cei de la Greenpeace.
Duminică, 3 noiembrie 2019, protestatarii se vor întâlni în Piața Universității din București – la fântână – și vor mărșălui până la Ministerul Apelor și Pădurilor. Vor solicita modernizarea imediată a SUMAL, protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România, dar și demisia Ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
„Din codrii care acopereau cândva peste 80% din teritoriul României au mai rămas doar frânturi, dar chiar și așa tot mai găzduim două treimi din pădurile virgine ale Europei și cele mai numeroase populații de urși, lupi, râși și alte animale încă nedispărute de pe continent. În loc să fie protejate, le este distrus habitatul prin exploatări abuzive, iar politicienii votează pentru vânarea lor”, au mai spus reprezentanții ONG-ului.