Greenpeace: ghețarii din vestul Chinei se topesc într-un ritm fără precedent din cauza schimbărilor climatice

Ghețarii din vestul Chinei se topesc într-un ritm tot mai accelerat, având ca rezultat evacuarea a mii de oameni în ultimele luni, conform unui raport Greenpeace care subliniază vulnerabilitatea la schimbările climatice, care ar trebui să fie „un apel de trezire” pentru lumea întreagă.

© Wei Li / Greenpeace

Analiza datelor de satelit arată că rata retragerii ghețarilor în zonele vestice ale Chinei este mai mult decât dublă. Rata de retragere a Ghețarului Tianshan Nr. 1 din Xinjiang a crescut de la o medie de 5.000 de metri pătrați între 1962 și 1986 la 10.600 de metri pătrați între 1986 și 2018.

O analiză a ghețarului Halong din munții Anyemaqen, Qinghai, arată că aria suprafeței acestuia scade cu 72.000 de metri cubi pe an. Ghețarul s-a retras cu peste 1200 de metri în lungime în ultimii 30 de ani.

„Acesta este un apel de trezire pentru China și întreaga lume. Ghețarii din China furnizează apă pentru 1.8 miliarde de oameni, și se topesc rapid. Doar în ultimele luni, mii de oameni au fost evacuați din casele lor din cauza pericolului de inundație.”, a declarat Liu Junyan, campaigner la Greenpeace.

Greenpeace a identificat două dezastre majore cauzate de topirea ghețarilor în acest an, inclusiv inundarea bazinului hidrografic Yarkant cu 25 de milioane de metri cubi de apă în luna august. Pe 17 octombrie, un colaps al unui ghețar a dus la o avalanșă de gheață și resturi în râul Yarlung Zangbo, blocând râul și ducând la evacuarea a 6.600 de oameni.

Conform Greenpeace, există mai mult de 48.000 de ghețari în China, iar aceștia fac parte din „Al Treilea Pol”, cea mai mare concentrație de ghețari și zăpadă aflate în afara zonelor polare, în lanțurile muntoase care înconjoară platoul Tibetan. Aproape o cincime din zonele cu ghețari din China au dispărut deja, iar volumul apei topite a crescut cu 53.5%.

Fără măsuri urgente pentru a limita impactul schimbărilor climatice, două treimi din ghețarii din această regiune se vor topi.

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au declarat în luna septembrie că ghețarii din platoul Qinghai-Tibet s-au retras cu 15% din cauza creșterii temperaturilor din ultimii 50 de ani, iar temperaturile din regiune cresc de două ori mai repede decât media globală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri