Construirea de noi centrale pe carbune compromite indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care si le-au stabilit numeroase state europene, a avertizat organizatia ecologista Greenpeace.
In Europa este prevazuta construirea, in urmatorii ani, a 68 de centrale noi pe baza de carbune, dintre care 33 in Germania. Aceasta tara trebuie sa isi reduca pana in 2020 emisiile de CO2 cu 260 milioane de tone, fata de nivelul actual de 880 milioane de tone. Intrarea in functiune a 33 de centrale noi va creste aceste emisii cu 140 milioane de tone, atrage atentia Greenpeace, care solicita guvernului german sa renunte la autorizarea acestor instalatii.
In plus, afirma organizatia ecologista, cele 8 centrale noi care se vor construi in Marea Britanie si Italia pun in pericol angajamentele asumate de aceste tari prin Protocolul de la Kyoto. Potrivit Greenpeace, in Polonia se vor construi 6 termocentrale, in Olanda – 5, in Ungaria – 2.
Organizatia citeaza in schimb Slovacia si Franta, unde va intra in functiune o singura centrala, printre tarile care isi vor indeplini angajamentele in materie de mediu.
Marti, la Luxemburg, ministrii mediului din Uniunea Europeana au adoptat mandatul de negociere in vederea conferintei internationale de la Bali, programata pentru luna decembrie. Documentul reafirma angajamentul UE de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera la orizontul lui 2020 fata de nivelul din 1990, daca si celelalte state industrializate promit "reduceri comparabile.
Tarile in curs de dezvoltare cele mai avansate aduc o contributie echitabila in functie de responsabilitatile si capacitatile lor". Fara un acord international, UE a anuntat deja ca aceasta reducere va fi de minim 20%.
Foto: valleywatch.net