Paul Frigout, un francez care traieste in Romania, a proiectat prima platforma de socializare dedicata voluntariatului, denumita reteaua ”Greenbook”.
Frigot, care este web designer, a elaborat reteaua ”Greenbook”, proiect desemnat castigatorul competitiei internationale ”Open Planet Ideas”, lansat in urma cu 3 luni de compania Sony Europe, in parteneriat cu WWF International.
Potrivit WWF, Greenbook consta intr-o aplicatie software ce reuneste mai multe platforme-servicii si jocuri online, rezultatul fiind o metoda noua si informala de voluntariat. Conceptul imita ideea de flash mob si ajuta utilizatorii sa se gaseasca si sa se uneasca pentru a colabora pentru anumite proiecte.
Utilizatorii aplicatiei pot afisa solicitari sau isi pot oferi serviciile, pot impartasi realizarile, pot face donatii si semna petitii pentru anumite cauze si chiar au oportunitatea de a castiga anumite premii pentru participare.
De la Duster, la Greenbook
Cunoscut in lumea digitala, sub numele „Sinuic”, Paul Frigout este un designer 3D care lucreaza in Romania pentru Renault si care a lucrat inclusiv pentru conceptul modelului Dacia Duster.
Componenta verde a proiectului Greenbook nu este intamplatoare. Pe site-ul personal al artistului exista mai multe lucrari care demonstreaza interesul acestuia pentru ecologie si echipamente sustenabile. Printre acestea se numara dusul-eco a carui cabina recicleaza apa si masina cu amprenta de carbon cat cea a unei persoane care se deplaseaza pe jos.
Paul va implementa proiectul Greenbook impreuna cu echipe de cercetare si dezvoltare, alaturi de experti WWF si membri ai echipei creative IDEO. Proiectul castigator a fost desemnat dupa ce o comisie de experti a analizat trei idei finaliste, a organizat consultari cu initiatorii acestora si a evaluat fezabilitatea si potentialul de impact.
„Am ales aceasta idee considerand ca are un potential enorm de a aduce oamenii impreuna si de a-i motiva sa se implice in anumite cauze. Credem ca Greenbook va aduce un suflu nou in epoca deja depasita a vechiului voluntariat”, a declarat Morgan David, din cadrul Sony Europe.
Peste 400 de proiecte s-au inscris in competitia Open Planet Ideas, acestea fiind dezvoltate de designeri din toate colturile lumii care au sperat ca ideea lor sa fie considerata drept „ cea mai inovativa metoda de a utiliza tehnologia deja existenta, pentru a ajuta la conservarea resurselor naturale ale planetei”.