/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Green Politics -„Laboratorul ideilor verzi” – este prima platforma de comunicare si actiune eco comuna din Romania, realizata de Green Revolution, impreuna cu reprezentantii clasei politice.
Initiatorii Green Politics sunt Raluca Fiser, presedinte Green Revolution, Sulfina Barbu (deputat PDL), Carmen Moldovan (deputat PSD), Adriana Saftoiu (deputat PNL) si Attila Korodi (deputat UDMR).
Prin Green Politics, Romania are, pentru prima oara, o alianta completa din punct de vedere politic, menita sa sprijine initiativele de protectie a mediului. Asociatia Green Revolution, impreuna cu reprezentantii celor mai importante patru partide politice, a lansat in luna februarie proiectul „Green Politics – Laboratorul ideilor verzi”.
Green Politics reprezinta o solutie de eficientizare a dialogului dintre clasa politica, ONG-uri, societatea civila, companii si organizatii profesionale, in vederea promovarii ecologiei si adoptarii unor initiative legislative care vizeaza responsabilitate fata de mediul inconjurator.
„Acest proiect poate sa ofere o platforma trasparenta pentru a ajunge la niste legi in domeniul protectiei mediului, despre care sa discutam cu toate partile interesate, pentru ca protectia mediului nu este un deziderat, ci un lucru care ne afecteaza pe fiecare in parte”, a declarat presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.
Ideile de azi pentru legile de maine
„Imi doresc ca acest proiect – inedit pentru clasa politica romaneasca – sa vina in sprijinul celor care au initiative specifice domeniului si care, din motive independente de vointa lor, nu beneficiaza de niciun fel de sprijin politic in promovarea actiunilor de mediu”, a spus Raluca Fiser, presedinte Green Revolution. Potrivit Adrianei Saftoiu, initiatorii proiectului au plecat de la o realitate trista, aceea a unei clase politice ce a dovedit, timp de 20 de ani, ca nu este capabila de consens privind decizii foarte serioase.
„Rolul pe care ni l-am asumat aici este ca fiecare, in interiorul propriului partid, sa reuseasca nu sa impuna un punct de vedere, ci sa gaseasca mai degraba un punct de vedere comun”, a spus Adriana Saftoiu (PNL).
„Cred ca ceea ce am realizat astazi este o premiera pentru ca partide de la putere si din opozitie stam la aceeasi masa, uniti de ceea ce inseamna verde”, a spus, la randul ei, Carmen Moldovan, deputat PSD.
Companiile din industrie, invitate la dialog
„Am format aceasta echipa si, chiar daca nu sunt foarte multe lucruri care ne leaga, pe cele care exista putem construi un dialog, la care sa participe si zona industriei, care este influentata de deciziile legate de protectia mediului”, a explicat Attila Korodi, deputat UDMR.
In opinia lui Mugurel Radulescu, director de comunicare si relatii publice, Coca-Cola HBC Romania, initiativa contribuie la definirea unui dialog activ intre constituentii societatii romanesti.
Pe de alta parte, George Cristodorescu, Senior Executive E.ON, considera ca acest instrument poate dezvolta un impact pozitiv pentru problemele cu care se confrunta Romania din punct de vedere ecologic. „Abordarea transpartinica si orientata spre principalii participanti la abordarea problemelor si gasirea de solutii va conduce la actiuni sustenabile si de impact”, crede Cristodorescu.
„Invitand societatea civila, precum si factorii decizionali la o serie de dezbateri si activitati comune se va stimula, cu siguranta, implementarea unei legislatii pe masura, dar se va extinde si educarea populatiei in aceasta directie”, apreciaza Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Pe de alta parte, reprezentantii mediului de afaceri considera ca Green Politics va putea sustine initiativele de mediu pe termen lung.
„Realitatea care ne inconjoara se schimba zi de zi, indiferent de rotatia partidelor la guvernare. Combaterea poluarii, incetinirea incalzirii globale, protejarea naturii, in general – sunt toate proiecte pe termen lung, care necesita planuri de actiune si eforturi concrete, dincolo de ciclurile electorale”, a declarat directorul Recolamp, Raul Pop.
Lege Picniculul, primul proiect Green Politics
Primul proiect de pe lista Green Politics vizeaza adoptarea Legii Picnicului. Initiativa legislativa urmareste reglementarea iesirilor la iarba verde ale romanilor, care lasa in fiecare an munti de gunoaie in paduri si pe cursurile raurilor.
Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic, cat si pentru persoanele fizice.
In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar in prezent nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.
Va incurajam sa initiati dialogul cu autoritatile prin intermediul Green Politics si sa trimiteti propuneri la green.politics@greenrevolution.ro