Green letters

Pentru ca ne pasa de parerile cititorilor nostri, "Green Report" pune la bataie doua pagini de dezbateri. Cei interesati sa-si prezinte sugestiile gasesc temele de discutie propuse de echipa noastra pe www.green-report.ro. Ne puteti scrie pe adresa: Bucuresti, Vasile Lascar nr. 8, ap. 20 sau pe mail, pe adresa redactie@green-report.ro

Restrictii haioase

In cazul turistilor care polueaza natura trebuie impuse amenzi usturatoare si confiscate echipamentele de camping si picnic, dar, inainte de toate, trebuie instalate la vederea turistilor niste semne de restrictii, niste tablouri cu imagini haioase care sa atraga atentia asupra prevenirii poluarii. (Vitalie)

Eco-comuniunea om-natura

Din pacate, temperamentul social postrevolutionar poate fi tinut in frau doar de legi aspre, caci spiritul civic a ramas mult in urma. Amenzi ustura toare pentru turistii care polueaza natura ar fi singura solutie viabila care ar ajuta pe termen lung la conturarea unui obicei sanatos pentru eco-comuniunea omnatura. (Marius Valentin Saceanu)

Stimulator pentru mental

Pentru a putea interveni in mod real si eficace in acest sens, am avea nevoie de o legislatie drastica, ce sa permita aplicarea acestor contraventii de stimulare a mentalului, insa, din pacate, cei raspunzatori de asigurarea acestui cadru juridic au cu totul alte prioritati pe lista lor, primand interesul personal. Aceasta atitudine deloc altruista nu caracterizeaza doar legislativul, ci intregul spatiu politic obligat sa se implice si in aceste demursuri ecologice… (Adrian Calin Vantiu)

Infrastructura de avangarda

In primul rand trebuie creata infrastructura pentru protejarea mediului (containere pentru deseurile selectate, publicitate agresiva in media, legislatie corespunzatoare etc.), apoi Garda de Mediu sa aplice amenzi usturatoare, care sa aiba si optiunea de a se transforma in munca in folosul comunitatii (cosmetizarea zonelor respective, planterea de puieti etc.) plus obligativitatea urmarii unui curs de cateva ore in care sa primeasca informatiile necesare pentru educarea lui si a celor din familie… la noi in primul rand este vorba despre mentalitate… apoi educatia si dotarile precare intensifica acest fenomen. (Catalin Brancovean)

Learning by doing!

Nu se poate ecologie "cu sila". Amenzile, confiscarea echipamentului sau filmarea n-or sa aiba niciodata efect pozitiv intr-o tara de "smecheri" ca a noastra, unde cu o spaga se rezolva orice. Schimbarea trebuie sa vina de la fiecare, si asta se poate doar prin implicarea comunitatii si explicarea o data, de doua ori, de trei de ori, de 1.000 de ori de ce, daca aruncam PET-uri si pungi in ape, contribuim la genocidul generatiilor urmatoare. Eu as propune ca activitatile de ecologizare sa fie incluse in faimoasele team-buildinguri facute de firme, in excursiile elevilor, in cadrul zilelor oraselor, sa fie promovate de vedete si autoritati. Asa-numitul "learning by doing" cred ca este cel mai eficient si, incet-incet, se pot schimba mentalitati. Sa profitam de faptul ca verdele este in trend! (Maria-Gabriela Ciobotaru)

La intrebarea Ce trebuie sa faca autoritatile locale pentru spatiul verde din orase?, variantele propuse de noi drept raspuns au fost:

– sa interzica ridicarea de constructii in parcuri;
– sa transforme in parcuri spatiile virane aflate in proprietate publica;
– sa planteze copaci pe toate arterele rutiere;
– sa-i oblige pe dezvoltatorii imobiliari sa introduca si zone verzi in proiectele noi.

34% dintre participantii la sondaj au spus ca autoritatile trebuie sa-i oblige pe dezvoltatorii imobiliari sa introduca si componente verzi in noile proiecte, aproape 30%ca trebuie interzise constructiile in parcuri, iar 23%ca ar merita transformate in parcuri toate terenurile virane aflate in proprietate publica. 13% dintre cei care au raspuns considera ca inverzirea ar merita inceputa prin plantarea copacilor pe marile artere.

Faci gri, semeni verde

Sistemul "mai usor de prevenit decat de combatut" ar trebui sa functioneze la avizarea proiectelor de constructii. Raul cel mai mare de acum vine. In goana dupa profit, "investitorii" incearca sa transforme fiecare metru patrat de iarba in beton. Legislatia trebuie modificata. Unul dintre principiile de baza ale protect iei mediului este "poluatorul plateste". Daca ai "calcat pe bec"… revanseaza-te fata de natura!!! Mutarea spatiilor verzi pe terasele blocurilor nu este o solutie! (Andi Costea)

Cultura de decibeli

Sa intretina vegetatia existenta, sa nu mai caute sa descopere mp/spatiu verde in gradinile oamenilor, ci sa-si faca treaba de autoritate locala si sa gandeasca la nivel global! Nu ne-ar sta deloc rau cu cateva paduri, repet P~DURI (nu spatii de joaca pentru copii sau cate un copac in curtea fiecaruia), in jurul orasului! Sa nu mai caute sa inverzeasca ineficient cate o strada (un rand de arbori reduce poluarea fonica cu numai 1 db, iar absorbtia prafului… e neglijabila) sau o curte de ansamblu rezidential. Avem nevoie de impaduriri masive la nivel mare… terito rial, nu de arbusti decorativi! (Catalina Ionita)

Vreau campanie!

Cred ca ar fi vreo 400 de lucruri pe care autoritatile ar trebui sa le faca in privinta protectiei mediului… insa cel mai important lucru care cred ca ar trebui facut este o campanie de informare a cetatenilor!!! La urma urmei, si noi poluam… mult! (Carp Constantin)

Nu-i de saga-n occident…

Am vazut un documentar despre Viena, in care se spunea ca este una dintre cele mai sanatoase capitale europene pentru ca are foarte multe spatii verzi. De ce? Pentru ca autoritatile locale cumpara toate spatiile scose la vanzare de particulari, care au vegetatie pe ele. Si nu le mai vand mai departe in scop speculativ. Le pastreaza ca domenii publice si au grija sa intretina si sa dezvolte spatiul verde existent. Sincer, sunt sceptica si cred ca Romania nu va ajun ge acolo pe durata vietii noastre, cel pu tin. Doar cand "gluma" se va ingrosa rau de tot si oamenii vor suferi pe capete din cauza lipsei oxigenului, se va baga in seama si aceasta problema. Iar noi, fie care dintre locuitorii oraselor, am face bine sa nu mai sufocam natura cu gu noa ie si chimicale, ci s-o protejam pe cat posibil! Keep it green! (Gabriela Ciobotariu)

Ecologia la extreme

Constructiile in parcuri s-ar putea realiza in contextul in care acestea ar utiliza materiale ecologice si s-ar respecta normele de protectie a mediului (in spiritul si litera legii UE, nu interpret abil ca in Romania). Transformarea in parcuri a spatiilor virane aflate in proprietatea publica este iarasi discutabila, pentru ca vom ajunge sa cadem in extrema cealalta a ecologiei si sa transforma m fiecare spatiu viran in spatiu verde. Plantarea copacilor pe toate arterele rutiere este o tema discutabila din punctul de vedere al sigurantei rutiere. Obligarea dezvoltatorilor imobiliari de a introduce zone verzi in proiectele lor este un model de succes in multe orase din Europa de Vest, conditia ar fi ca acestia sa nu se multumeasca cu spatii care sa respecte minimul
legal, pentru ca atunci vom avea petice mici de verdeata care nu-si vor demonstra functionabilitatea. (Ion E.)

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri