O casa din suburbiile orasului Toronto arata aparitia unui nou trend in peisagistica, care se indeparteaza de moda gazonului bine "frezat" si se indreapta spre peisaje mult mai eco-friendly si organice, informeaza Reuters.
In timp ce incalzirea globala face ca verile lungi si uscate sa devina o realitate in multe parti ale lumii, un nou trend in peisagistica se inreadacineaza in Canada. Conform datelor furnizate de guvernul canadian, in Toronto unde, in ultimele sase luni, nivelul precipitatiilor a fost cu 52 de procente sub nivelul mediu al sezonului, oamenii au inceput s-si amenajeze gradinile mult mai organic, tinand cont de principii ecologice in detrimentul modei.
„Irigatiile sunt o problema serioasa, pentru ca apa este o resursa pretioasa”, a declarat Claire Suo-Cockerton, reprezentant al companiei Aesthetic Earthworks. „Ne straduim sa plantam vegetatie mai potrivita pentru climatul zonei noastre”, a adaugat aceasta.
Designerii de peisaje organice folosesc plante rezistente la seceta, originare din zona in care sunt plantate, lucru care incurajeaza dezvoltarea micro-organismelor in sol. Aceasta atrage pasarile si insectele sa se comporte ca pesticid al naturii.
Un peisaj bine gestionat din punct de vedere organic este auto-sustenabil, in timp ce un peisaj traditional trebuie udat cel putin o data pe saptamana, explica Suo-Cockerton.
"Este o schimbare drastica a stilului de viata care trebuie incorporata in comportamentul lor de acasa", a mai precizat ea.
Insa aceasta schimbare poate fi chiar prea drastica pentru proprietarul unei gospodarii obisnuite.
Kevin MacDonald, director la Humber Nurseries, aproape de Toronto, spune ca nu a observat o crestere in vanzarile plantelor si tufisurilor tipice zonei. El cconsidera ca aceasta s-ar datora faptul ca vegetatia locala are dezavantajul ca este mai expusa atacurilor insectelor locale.
Cu toate acestea, motivul principal pentru care gradinile traditionale raman populare este pur estetic.
„In cele mai multe cazuri, proprietarii de gospodarii vor prefera o gradina care arata mai bine”, a spus MacDonald.
Desi tufisurile si copaceii dintr-un peisaj organic nu au tocmai frumusetea unei gradini traditionale, constructorii de cladiri rezidentiale si de birouri se indreapta catre constructiile verzi si adopta trendul gradinilor organice.
"Din punctul de vedere al dezvoltatorului, faptul ca oamenii incep sa devina mai constienti de impactul lor asupra mediului este un instrument de marketing extraordinar", spune Melissa Ferrato de la Canada Green Building Council (CGBG).
CGBG foloseste cele mai avansate tehnologii in domeniul energiei si designului de mediu (LEED) pentru a devolta standarde de masurare a „factorului verde” al unei cladiri. Evitarea pesticidelor, a irigatoarelor pentru peluza sau a aparatelor de suflat frunzele sunt toate metode de a reduce emisiile de carbon si de a contribui la obtinerea unui punctaj LEED cat mai ridicat.
Peisajele organice nu castiga popularitate doar in sectorul privat, ci si in cel al administrarii parcurilor publice.
"Nu mai administram de cativa ani buni peluze traditionale", a declarat Patricia Landry, reprezentant al Administratiei Parcurilor din Toronto. Ea a specificat ca "acum folosim vegetatie care rezista la seceta, poluare si schimbari de clima".
Peisajele organice sunt alternativa economica pentru municipalitatile urbane, spune Landry, deoarece necesita costuri mai mici de administrare si irigare. In plus, reintroducerea plantelor native creeaza un habitat pentru pasari si animale mici.
Foto: Reuters