Cele mai multe orașe suferă din cauza lipsei spațiilor verzi sau a distribuirii lor în mod inegal, așa că arhitecții au găsit o soluție: să le așeze pe acoperișuri. Astfel îmbunătățesc aerul din zonă, reglează umiditatea, izolează mai bine clădirile, protejează împotriva zgomotelor și luptă împotriva poluării.
Palatul internațional ACROS Fukuoka
Situat în mijlocul orașului Fukuoka, Japonia, este un centru de schimburi internaționale, cultural și de informare, și se întinde pe o suprafață multifuncțională de peste 92 000 metri pătrați.
Acest spațiu al orașului a fost ultima parcelă mare neamenajată în centrul Fukuoka, iar planul era ca un dezvoltator comercial să închirieze spațiul pentru 60 de ani și să construiască o clădire. Pe de altă parte, Emilio Ambas, pionier în arhitectura verde, era preocupat de efectul dezvoltării asupra parcului adiacent Tenjin Central Park, singurul spațiu deschis, verde, în partea aceea a orașului. Acesta voia să dea înapoi, în măsura maximă posibilă, cetățenilor toată suprafața verde scăzută de către clădirea construită.
El a prelungit astfel Tenjin Central Park cu o grădină pe 15 niveluri. La realizare s-au folosit 37.000 de plante din 76 de soiuri. De atunci, păsările au adus și alte semințe, iar acum sunt în total 50.000 de plante de grădină din 120 de soiuri.
În septembrie 2000, Takenaka Corporation, Universitatea Kyushu și Nippon Institute of Technology au efectuat un studiu de măsurare a mediului termic de la ACROS Fukuoka, prin care s-a constatat o diferență de temperatură de 15 grade celsius între suprafața de beton și cel cu vegetație.
Rogner Bad Blumau
Este un complex cu acoperiș verde, situat în inima regiunii termale Styria din Austria. Parcul termal a fost proiectat de arhitectul austriac Hundertwasser Friedensreich, care a ținut neapărat ca opera sa să respecte câteva principii: viața să fie trăită în armonie cu natura; aer din pădure și din câmpie, decât din asfalt; case verzi în totalitate, pe care să poți să mergi; case care să economisească energia, să păstreze răcoare vara și căldură iarna. Și pentru că Hundertwasser a pus mare preț pe mediu, pământul care a fost excavat pentru a face fundația clădirilor a fost folosit la final pentru a transforma acoperișurile în unele verzi.
Facultatea din Singapore
Sediul Facultății de Artă, Design și Media din cadrul Universității Tehnologice Nanyang, din Singapore, este o dovadă că natura se poate îmbina cu tehnologia. Pereții de sticlă se îmbină cu cele trei acoperișuri curbate pe care este plantat gazon și care se apleacă până la sol, devenind astfel o zonă de plimbare. Acoperișurile izolează clădirea, împrospătează aerul din jur și ajută la colectarea apei de ploaie care este folosită apoi pentru a întreține gazonul. Întreaga clădire a fost imaginată și proiectată de specialiștii de la CPG Consultants.
Primăria din Chicago
Primăria din Chicago, SUA, a fost nevoită să își transforme acoperișul într-o grădină în urma unui val de căldură din anul 1995, când au decedat mai multe persoane. Temperaturile extreme au fost cauzate de căldura care a fost absorbită de asfalt, pavaj și de clădiri. În anul 2000, când proiectul a fost gata, grădina însemna 20.000 de plante din 150 de specii, pe o suprafață de 1.885 de metri pătrați.
Date au arătat că, în medie, acoperișul are cu șapte grade mai puțin decât acoperișurile din zonă, reține 75% din apa de ploaie, ceea ce a redus consumul de energie cu mai mult de 5.000 de dolari pe an și a redus poluarea fonică chiar și cu 40 de decibeli.
Pe acoperiș sunt instalați și câțiva stupi de la care se strâng anul 90 de kilograme de miere.
Hotelul Parkroyal
Cu aproape 600.000 de metri pătrați de acoperișuri verzi, Singapore demonstrează că a găsit o soluție la lipsa spațiului pentru parcuri. În 1986, cea mai mică țară din Asia de Sud-Est avea doar 36% spațiu verde, ajungând în prezent până la 47%.
Hotelul Parkroyal a contruibuit la aceste cifre, având 15.000 de metri pătrați de verdeață, o parte dintre ei fiind distribuiți în cele șase grădini suspendate. După un an de la înființare, hotelul primise 12 premii pentru arhitectură și sustenabilitate, printre care „BCA Green Mark Platinum”, cel mai mare premiu pe care îl poate oferi Singapore pentru sustenabilitate, premiu pentru sistemul inovativ de energie solară și „Hotelul Anului” din partea World Architecture News Awards.
Articol realizat de Oana Racheleanu