Meri, peri, gutui, caiși, piersici, pruni, cireși, smochini, paw-paw, măslini dobrogeni, coacăzi megri și roșii, zmeuri, muri, agriși, aronia şi cătini. Iată pomii și arbuștii fructiferi pe care locuitorii capitalei îi vor putea planta în curând chiar în interiorul orașului.
Acțiunea se va desfășura în perioada 11-19 noiembrie, în două grădini urbane comunitare amenajate în cadrul proiectului „Grădinescu”, de către Institutul de Cercetare în Permacultură din România.
Unde, când și cum te poți alătura acțiunii de plantare
Plantările vor avea loc pe parcursul a două weekend-uri, în grădinile amenajate lângă magazinele Kaufland Apărătorii Patriei și Kaufland Bucureștii Noi. Iată programul:
Grădinescu Apărătorii Patriei:
- Sâmbătă- 11.11- orele 10.00-14.00
- Duminică- 12.11- orele 10.00-14.00
Grădinescu Bucureştii Noi:
- Vineri- 17.11- orele 10.00-14.00
- Sâmbătă- 18.11- orele 10.00-14.00
- Duminică- 19.11- orele 10.00-14.00
Cei interesați se pot înscrie completând acest formular. Participanții vor ajuta la pregătirea terenului și la sădirea arborilor și arbuștilor. Ulterior, vor putea afla mai multe despre proiectul „Grădinescu”, despre permacultură și grădinărit de iarnă. Puteți afla mai multe detalii despre inițiativă pe pagina evenimentului.
Rolul pomilor fructiferi în orașe
De obicei, acțiunile de plantare au loc în afara orașelor și au ca scop combaterea despăduririlor și a poluării. De aceea, sunt alese doar specii rezistente, care nu au nevoie de prea multă îngrijire.
Acțiunea Grădinescu este însă diferită. Având loc într-o grădină comunitară, organizatorii au ales specii productive, de a căror roade locuitorii orașului se pot bucura.
Pomii fructiferi aduc abundenţă în spaţiul urban atunci când ei sunt prezenţi – ne îmbogăţesc aerul cu oxigen, ne oferă roade gustoase, înfrumuseţează peisajul şi creează noi habitate.
În cadrul celor cinci acțiuni de plantare, îndrumătorii vor aplica principiile sistemului „Food Forest”. Acesta presupune cultivarea unei varietăți de specii pe etaje de vegetație, similar modului în care sunt structurate ecosistemele naturale. În așa-numitele păduri comestibile, există numeroase plante perene, iar recoltările se fac succesiv, întrucât plantele sunt cultivate astfel încât să ajungă la maturitate în momente diferite.
Pe lângă rolul productiv și cel estetic, pomii și arbuștii plantați vor contribui și la îmbunătățirea calității aerului, într-un oraș cu grave probleme de poluare. București este în procedură de infringement pentru calitatea aerului încă din 2014, dar, până acum, situația nu a fost remediată. Totodată, potrivit Romania Insider, capitala are o medie de doar 10 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor, în condițiile în care Uniunea Europeană recomandă o suprafață minimă de 26mp.