Grădină comunitară pentru clujenii care vor să-și crească singuri hrana

Asociația Eco-Ruralis din Cluj își propune să creeze o grădină comunitară la 1 kilometru de oraș, unde localnicii să aibă propriile parcele pe care să își cultive hrana, să salveze semințe și să le distribuie mai departe  către producători de legume din toată țara pentru a ține piept marilor corporații care controlează piața. 

 

gradina

 

Pentru a crea această grădină comunitară, Eco-Ruralis a lansat o campanie de crowdfunding până pe 16 ianuarie. Din banii strânși, ei vor ara și discui pământul, vor cumpăra unelte, pompă de apă și alte materiale. “Prin alăturarea unui grup de localnici din Cluj la proiectul grădinii comunitare din afara orașului, Eco Ruralis își va întări capacitatea de a multiplica și distribui gratuit semințe tradiționale. Asta poate permite și altor oameni să capete independența asupra semințelor, să își producă propria mâncare sănătoasă, pentru ei înșiși și pentru alții. În felul ăsta, producătorii și consumatorii acționează împotriva dependenței de sistemul agricol industrial, ce distruge pământul și calitatea hranei”, spune cei de la Eco-Ruralis.

Prin acest proiect, asociația, care are experiență în multiplicarea semințelor tradiționale și în promovarea micilor agricultori, protestează față de politicile guvernamentale, influențate de lobby-ul corporatist, care au crescut folosirea semințelor industriale și au provocat acapararea terenurilor agricole. Prețurile terenurilor cresc, datorită speculației și țăranii sunt presați să își vândă terenurile. Acapararea terenurilor erodează rapid viața și peisajul rural. Marile corporații ce controlează piața, limitează folosirea semințelor tradiționale și promovează ca soluții false hibrizii și semințele modificate genetic. Toate acestea descurajează tinerii să practice agricultură, spune cei de la Eco-Ruralis.

Eco Ruralis a multiplicat semințe pe câteva mici terenuri ale Universității de Agronomie din Cluj. Prin distribuțiile anuale și schimburi de semințe regionale, peste 5000 de pachete de semințe tradiționale au fost distribuite gratuit, către peste 2000 de producători de hrană.

Puteți citi și:

Agricultura urbană este subestimată la nivel mondial

Agricultura ecologică crește în România cu 23%

spot_img

Ultimele știri