Canicula isi face de cap prin Gorj, situatia fiind asemanatoare cu cea de anul trecut cand, tot in aceeasi perioada, locuitorii judetului cautau umbra, strandurile si raurile, sa se racoreasca. Avertizarile meteorologice pentru zilele ce urmeaza, inclusiv pentru astazi, au „pus pe jar” si autoritatile locale si judetene, care au inceput deja sa puna in aplicare planul de masuri pentru perioadele caniculare. Nu in ultimul rand, au inceput sa „curga” sfaturile privind protejarea impotriva caniculei. Asadar, incepand de azi, palariile de soare, apa si umbra vor fi la mare cautare prin judet.
Gorjul incepe sa fiarba de astazi, la propriu, din cauza temperaturilor extrem de ridicate care se vor inregistra, canicula facandu-si simtita prezenta pana la sfarsitul saptamanii. Temperaturile care pana acum cativa ani se inregistrau, de obicei, doar pe la jumatatea verii, prin luna lui Iulie, s-au facut simtite anul acesta mult mai devreme. Gorjul e fierbinte inca de pe acum si toata lumea apeleaza la orice mijloc pentru a se racori. Sticlele de apa sunt, in aceasta perioada, indispensabile pentru oricine, indiferent ca sta acasa, ca merge la cumparaturi sau la serviciu, tot la mare cautare fiind si strandurile sau raurile atat din municipiu cat si din judet. La fel ca si anul trecut, in aceeasi perioada a lunii iunie, temperaturile ridicate fac ca apa si umbra sa fie cele mai catate „produse de sezon”. Meteorologii anunta in Muntenia, Oltenia si Banat temperaturi de minim 35 de grade Celsius in intervalul orar 11.00 – 18.00, drept pentru care se impune, din nou, instituirea masurilor de urgenta pentru prevenirea accidentelor din cauza caniculei sau a incendiilor, in aceasta perioada riscul de producere a acestora crescand simtitor.
Ieri, ministrul sanatatii a convocat autoritatile judetene intr-o videoconferinta, in care a cerut imperios ca aceasta perioada de canicula sa fie tratata cu maxima seriozitate. La nivelul judetului Gorj, atat Prefectura cat si primaria Targu Jiu precum si institutiile deconcentrate au primit indicatii cu privire la punerea in aplicare a planului de masuri pe perioada de canicula. Astfel, comercializarea produselor va fi aspru verificata de OPC, comercializarea animalelor va fi monitorizata de Directia Sanitar Veterinara, vor fi verificate strandurile si piscinele si, nu in ultimul rand, se vor lua masuri pentru intervenirea in situatii de urgenta de catre Autoritatea de Sanatate Publica si Ambulanta.
In privinta acestui ultim aspect, trebuie mentionat ca este interzisa amplasarea corturilor in zonele pietelor sau in zona centrala a municipiului, motivul fiind acela ca nu sunt dotate „corespunzator”, neavand aer conditionat. Potrivit reprezentantilor ASP Gorj, medicii care stau in acele corturi „se coc” de caldura. Astfel, aceste puncte de prim ajutor vor fi amplasate in spatii dotate cu aer conditionat, locatiile fiind stabilite in cursul zilei de azi.
Nu toata lumea „sufera” din cauza caldurii
Trebuie mentionat ca mai sunt unii care se bucura de faptul ca aceasta perioada de canicula isi face din nou aparitia prin Gorj iar aceia sunt patronii de stranduri. Inca de acum cateva zile, aceste locatii au fost asaltate de cei care doresc sa se racoreasca si sa scape de caldura de afara. In fapt, este si cea mai buna metoda de a scapa de canicula, astfel ca zilnic, cateva sute de persoane, tineri, batrani, copii, calca pragul strandurilor pentru a se „balaci”.
Mai mult, numarul celor care apeleaza a aceste spatii racoroase va creste simtitor in zilele ce urmeaza, din cauza temperaturilor din ce in ce mai ridicate.
Atentie unde va scaldati!
Dupa cum se vede, vom avea parte de o vara calduroasa, iar pentru toti cei care nu au norocul, sa stea la malul marii, orice apa devine tentanta. In zilele de weekend, in special, dar si in celelalte, strandurile si piscinele sunt arhipline. La fel si lacurile, pe malul carora abia mai gasesti loc de gratar. Specialistii avertizeaza ca trebuie sa avem mare grija unde ne scaldam pentru ca din apa putem contacta boli grave. In stranduri si piscine, clorinarea apei distruge majoritatea germenilor, insa nu sterilizeaza apa, iar in lacuri, scaldatul este cu adevarat periculos. Una dintre cele mai intalnite boli este leptospiroza, care se manifesta prin febra, frisoane, cefalee, hemoragii nazale si dureri musculare. Pe langa leptospiroza, o iesire la scaldat va poate imbolnavi de hepatita A, dizenterie biliara, acnee la clor, ciuperca piciorului, conjunctivita sau otita de piscina. Neplacerile pot fi insa prevenite prin evitarea scaldatului in locuri neamenajate. In ceea ce priveste strandurile, cei interesati ar trebui sa se asigure ca apa este dezinfectata asa cum se cuvine si sa faca dusuri dupa fiecare scaldat. Si nu in ultimul rand, la orice semn de boala, sa mearga la medic.
De mentionat ca pana in prezent nu s-au semnalat incidente, cu toate ca temperaturile au fost destul de ridicate, chiar daca nu la valorile din zilele urmatoare, dar suficient de mari incat sa provoace neplaceri. Probabil populatia a luat in calcul avertizarile de anul trecut iar acum le pune in practica din nou, lucru care nu poate decat sa bucure autoritatile implicate in gestionarea situatiei pe perioada de canicula.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gorj Domino