Gorilele de munte, aflate pe cale de dispariție, sunt amenințate de Covid19

Mai multe parcuri naționale din Africa au fost închise pentru public în urma recomandărilor oamenilor de știință care avertizează că gorilele de munte sunt amenințate de coronavirus. Aceste primate sunt amenințate cu dispariția, în lume fiind numai în jur de 1.000 de exemplare.

Parcul Național Virunga, din Republica Democrată Congo, a luat decizia să interzică accesul turiștilor până la începutul lui iunie deoarece primatele, în general, pot lua boli respiratorii de la oameni, iar gorilele de munte pot muri de la o simplă răceală, potrivit WWF. Țara vecină Rwanda a închis, de asemenea, trei parcuri naționale.

Gorilele de munte se găsesc numai în Munții Virunga, din Republica Democrată Congo, în Rwanda și Uganda, pentru care turismul reprezintă o sursă importantă de venit. Specia s-a aflat pe lista animalelor aflate în pericol de dispariție, dar a fost reclasificată în 2018 când, ca urmare a eforturilor de conservare, populația de gorile de munte a ajuns la 1.000 de exemplare. Jumătate dintre acestea se găsesc în Parcul Național Virunga, deschis în 1925 – primul din Africa.

„Știm că gorilele sunt foarte sensibile la bolile oamenilor”, a spus Paula Kahumbu, de la o organizație de conservare din Kenia, potrivit Fox News. „Dacă cineva are o răceală sau gripă, nu are voie să vadă gorilele. Ținând cont că coronavirusul are un timp atât de lung fără simptome, ar însemna să supunem gorilele unui risc.”

Regula privind distanța dintre două persoane nu s-ar fi putut aplica și în acest caz pentru că, potrivit unui studiu realizat anul acesta de Universitatea din Ohio, nu funcționa nici înainte de apariția noului coronavirus.

„Cercetarea a descoperit că regula de șapte metri era încălcată mai mereu, cam 98% din cazuri”, a spus Gladys Kalema-Zikusoka, de la un grup de conservare din Uganda. „Dar ce a fost interesant este că în 60% turiștii nu respectau regula, iar în 40% dintre cazuri, gorilele erau cele care o încălcau.”

Oamenii au, în proporție de 98%, aceleași gene AND ca și gorilele. Oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York au descoperit, în 2009, că una din cinci morți în cazul gorilelor de munte sunt cauzate de infecții respiratorii. O epidemie din Rwanda a îmbolnăvit 11 primate dintr-un grup de 12, din care două au murit. Examinările medicale ulterioare au descoperit urme alei unei răceli umane, care se transmite în perioada de iarnă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri