Gone Wild, documentarul despre caii sălbăticiți din Letea, proiectat la Washington

Cai sălbatici / Gone Wild, documentarul regizorului Dan Curean, va fi proiectat în cadrul celei de-a 23-a ediții a Environmental Film Festival in the Nation’s Capital din Washington. Proiecția are loc în cadrul unui schimb cultural între România și Statele Unite ale Americii, rezultatul unui parteneriat Pelicam – EFF Washington. Festivalul internațional, care face parte din rețeaua Green Film Network alături de Pelicam, se va desfășura între 17 și 29 martie.

pelicam

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, reușește astfel să pună pe agenda internațională problemele de mediu din România, dar și unicitatea patrimoniului natural din țara noastră. Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Reprezintă 2,5% din suprafața României și e una dintre cele mai mari zone umede din lume. Delta Dunării este un adevărat muzeu viu al biodiversității, cu peste 30 de tipuri de ecosisteme.

Documentarul lui Dan Curean a câștigat, în 2012, premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar în cadrul competiției Ecocinematograff. Filmul ne poartă prin Delta Dunării, mai exact prin pădurea Letea, celebră pentru caii sălbăticiți care se adăpostesc aici.

După căderea comunismului și colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberați în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar pe timpul iernii se adăpostesc la Letea. Dan Curean a vizitat Letea de-a lungul a cinci ani, unde l-a cunoscut pe Ivan, personajul principal al filmului, un copil care își petrece timpul în preajma cailor.

Documentarul va fi proiectat la Carnegie Institute for Science, Washington, pe 22 martie, în prezența regizorului Dan Curean. Proiecția va fi însoțită de o prezentare a Festivalului Pelicam, realizată de Corina Moldovan-Florea și Benjamin Ribout, directorii festivalului.

Dan Curean trece pentru prima dată oceanul cu filmul său, Cai sălbatici, care a fost proiectat la prima ediție a Festivalului Pelicam, în 2012, în premieră. Proiecția va fi însoțită de o prezentare a provocărilor de mediu din România și felul în care festivalurile de film de mediu se constitue ca o platformă unică de promovare a problematicilor de mediu prin intermediul filmului documentar.

Pelicam se află la cea de-a patra ediție și are loc între 11 și 14 iunie, la Tulcea. Anul trecut, peste 5.000 de oameni au participat la proiecții, workshop-uri, concerte, expoziții și alte activități în cadrul festivalului.

Puteți citi și:

Au început înscrierile pentru singurul festival de film de mediu din România 

FOTO Letea, ultima localitate unde s-a păstrat peisajul rural deltaic

spot_img

Ultimele știri