GOLIAT, primul satelit romanesc stiintific, este aproape de lansarea in spatiu, anunta Universitatea Bucuresti. GOLIAT, un nanosatelit de tip Cubesat, asteapta cuminte in Guiana Franceza, sa fie incarcat la bordul rachetei Vega care il va duce in prima misiune romaneasca in jurul Pamantului. GOLIAT a fost proiectat de o echipa de ingineri si fizicieni, ei incepand acest proiect inca de pe vremea cand erau studenți la Facultatea de Fizica a Universitații din Bucuresti si la Universitatea „Politehnica” din Bucuresti.
Agenția Spațiala Romana (ROSA) este cea care a initiat proiectul GOLIAT in anul 2005. Bugetul alocat acestuia a fost de 1.500.000 Lei.
Potrivit comunicatului de pe site-ul Universitatii Bucuresti, ”GOLIAT este un nanosatelit artificial științific de 1kg si 10x10x10 cm, primul construit vreodata in România, bazat pe standardul american Cubesat. Acesta are la bord o serie de experimente stiințifice: determinarea fluxului de meteoriți (SAMIS), masurarea dozei de radiații cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafața Pamântului folosind o camera de observație de 3 megapixeli instalata la bord si cu o rezoluție la sol de aproximativ 21x28m”.
Satelitul ar fi trebuit sa ajunga in spatiu in noiembrie 2009 cu ajutorul unei navete a Agenției Spațiale Europene, insa lansarea a fost amânata din motive tehnice.
GOLIAT este programat pentru a lansare in ianuarie 2012, intr-o orbita eliptica cu inalțimea variind intre 357 si 1447 km si inclinație de 71 de grade. Satelitul va fi operat de doua stații de sol – una situata la Magurele si cealalta la Marisel, lânga Cluj.
Foto: topub.unibuc.ro