Goana dupa biocombustibil in Africa – cine are de castigat?

Tot mai multe companii achizitioneaza terenuri in Africa pentru a cultiva plante din care se extrage biocombustibil – si pana si un afacerist roman s-a laudat de curand ca detine jumatate din Gambia.

O investigatie a publicatiei britanice Guardian arata insa ca dincolo de a aduce beneficii planetei prin cultivarea de combustibili "curati", aceste culturi nu fac decat sa polueze si mai mult si sa saraceasca un continent ajuns deja la limita supravietuirii.

Publicatia britanica incepe prin a evalua cantitatea masiva de teren cumparat sau concesionat de firmele britanice – astfel, jumatate din terenurile propice culturilor de biocombustibil din tari precum Mozambic si Senegal, aproape 1,6 milioane de hectare, este legat de 11 companii provenind din Marea Britanie.

Combustibilii lichizi fabricati din plante – precum bioetanolul – sunt ridicati in slavi de unele voci, care ii considera inlocuitori "prietenosi" cu mediul ai combustibililor fosili. Insa studiile arata ca plantatiile de biocombustibili "fura" din terenul dedicat cultivarii alimentelor, asa ca joaca un rol importanta in cresterea-record a pretului mancarii si adancesc foametea in zone deja afectate. Mai mult, n-ar fi nici asa de "prietenosi cu mediul", existand temeri ca sporesc emisiile de gaze de sera.

Piata biocombustibililor a fost creata de reglementarea care presupune ca benzina si motorina sa fie amestecate cu cantitati tot mai mari de biocombustibili, pentru a proteja mediul. Insa aceste reglementari au fost criticate drept "ne-etice si cu consecinte dezastruoase" de catre o comisie de bioetica, iar in Marea Britanie doar 31% dintre biocombustibili indeplinesc standardele de protectie a surselor de apa, calitatii solului si acumularilor de carbon din tara de provenienta.

Desi nu exista o baza de date completa a achizitiilor de teren din Africa, Guardian a descoperit la ce scara se ridica acestea in Africa sub-sahariana: 100 de proiecte, 50 de companii, in 20 de tari – printre care Mali, Guinea, Senegal, Malawi.

Unele companii au concesiuni pe cate 100 de ani, la preturi foarte mici sau chiar gratuit, cu acces prioritar la sursele si-asa putine de apa. Unele proiecte ofera si beneficii localnicilor, prin investitii, locuri de munca si folosirea produselor locale, insa multe nu o fac.

Una din cele mai controversate culturi este cea de Jatropha curcas, o planta necomestibila, ale carei seminte uleioase pot fi procesate pentru a produce biocombustibil. Producatorii sustin ca suprafetele cultivate cu Jatropha curcas nu intra in competitie cu terenurile agricole, intrucat planta creste cu usurinta pe terenuri aride si marginale, nepotrivite pentru agricultura. Sunt insa voci chiar din industria biocombustibililor care spun ca, pentru a fi profitabila, jatropha nu poate fi crescuta pe terenuri aride. Aare nevoie de apa, fertilizatori si pesticide.

Citeste mai mult despre acest subiect pe Ziare.com.

Foto: Ziare.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri