Globalizarea agravează șocurile provocate de prețurile alimentelor în țările importatoare

Șansele ca prețurile produselor alimentare din statele dependente de importuri să înregistreze o majorare neașteptată sunt în creștere, atât din cauza creșterii demografice, dar și a faptului că națiunile devin tot mai dependente de piețele globale, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii Universității Virginia, preluat de Reuters.

alimente

„Sistemul alimentar mondial este mai puțin elastic din cauza globalizării. Creșterea dependenței față de alimentele produse local, ori de câte ori este posibilă, este o variantă care nu trebuie neglijată”, a spus Paolo D’Odorico, co-autor al studiului și profesor de științe de mediu. Cele mai vulnerabile state sunt cele din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Acesta a explicat că, deși începând din luna martie a acestui an prețurile produselor alimentare, la nivel mondial, sunt la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, rata de creștere a populației și dependența de comerțul exterior va duce în curând la o explozie a a acestora. D’Odorico a refuzat să spună când se va întâmpla acest lucru.

Studiul a analizat datele din 140 de țări privind demografia, producția de alimente, consumul și fluxurile comerciale din perioada cuprinsă între 1986-2011.

Citește și:

Nouă motive pentru care ar trebui să consumi alimente produse local

FAO recomandă țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv României, folosirea energiei geotermale în producția și procesarea alimentelor

Schimbările climatice pun în pericol producția mondială de alimente

Grădină comunitară pentru clujenii care vor să-și crească singuri hrana

spot_img

Ultimele știri