Giovanni La Via: “Produsele ecologice europene trebuie introduse în acordurile comerciale”

la viaReformarea legislației care reglementează sectorul agriculturii ecologie la nivel european, dar și finalizarea dosarului privind restrângerea sau chiar interzicerea cultivării organismelor modificate genetic pe teritoriul statelor membre UE reprezintă două preocupări majore pentru actuala legislatură a Parlamentului European, potrivit declarațiilor făcute de Giovanni La Via, noul președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European, în interviul acordat, în exclusivitate, Green Report.

Care sunt prioritățile dumneavoastră în mandatul de președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară?

Politica Uniunii Europene legată de schimbările climatice, inclusiv eficiența energetică, va fi subiectul principal de dezbatere al Comisiei pentru următorii ani. Înainte de vacanța de vară, am început deja să programăm dezbaterile legislative. Avem în vedere să facem progrese importante în ceea ce privește dosarul interzicerii cultivării organismelor modificate genetic (OMG), reducerea consumului de pungi de plastic, calitatea aerului, monitorizarea emisiilor din transportul maritim, reglementarea dispozitivelor medicale, verificări oficiale în lanțul agroalimentar și elaborarea legislației privind schimbarea indirectă a utilizării terenurilor. După cum puteți vedea, avem mult de muncă, dar suntem gata să începem negocierile cu președinția italiană.

Care sunt principalele probleme care trebuiesc clarificate în sectorul Siguranței alimentare

Acesta este un obiectiv important pentru mine și intenționez să continuu munca începută în legislatura anterioară, când am fost membru al Comisiei pentru Agricultură. Ne dorim să implementăm un nivel optim de siguranță pentru consumatori și cetățeni. Desigur, contaminarea cu bacterii și viruși reprezintă teama cea mai mare, însă există o paletă extrem de largă de substanțe care pot contamina sursele de hrană și pot cauza probleme majore de sănătate. De asemenea, trebuie să abordăm într-un mod susținut riscurile legate de expunerea la pesticide și problema emisiilor gazelor cu efect de seră.

Cum poate Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară îmbunătățească nivelul de informare a consumatorilor în privința alimentelor?

Membrii Comisiei depun un efort constant pentru a îmbunătăți nivelul de comunicare către consumatori, în special prin reglementarea etichetării și introducerea pe piață a produselor. Scopul nostru este de a avea un parcurs rapid cu activitatea legislativă, pentru a atinge cele mai bune rezultate pentru cetățenii noștri, într-un spirit de cooperare interinstituțională.

Care sunt provocările la care Parlamentul European trebuie răspundă în privința restricționării sau a interzicerii cultivării OMG? 

Parlamentul European a avut un prim punct de vedere în 2011. De fapt, lista de motive pentru a interzice cultivarea OMG va fi, probabil, una dintre cele mai mari provocări. Parlamentul European și-a fundamentat posibilitatea de a restrânge/interzice cultivarea OMG pe o listă mult mai extinsă decât cea a Comisiei Europene. Aș putea aminti aici afectarea biodiversității locale, rezistența la pesticide, menținerea și dezvoltarea producției ecologice, utilizarea terenurilor, amenajarea teritoriului sau alți factori legitimi. Lista cu motive va fi cu siguranță unul dintre punctele majore care trebuie abordate în cadrul negocierilor viitoare.

Care sunt obiectivele Comisiei pentru a susține dezvoltarea agriculturii ecologice ca o sursă sigură de hrană

Ar trebui să fim în măsură să garantăm un sistem adecvat de etichetare, pentru a avea o mai bună diferențiere a produselor de pe piață și pentru a asigura consumatorilor noștri o mai mare certitudine cu privire la caracteristicile lor. Pe de altă parte, aș dori să subliniez subiectul producătorilor extracomunitari din agricultura biologică, care este strict reglementată, atunci când vine vorba de importul în Uniunea Europeană. Această situație creează anumite dificultăți pentru utilizarea lor concretă și, prin urmare, reformarea legislației actuale ar trebui să fie o țintă pentru perioada următoare. În plus, ar trebui să includem, de asemenea, produsele noastre ecologice în acordurile comerciale cu țările non-UE, pentru susținerea producție.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri