Ghid de bune practici pentru colectarea separată

Platforma națională Azi pentru Mâine a lansat un ghid complex și documentat pentru implementarea colectării separate, care cuprinde un plan concret de acțiune pentru cetățeni și o serie de studii de caz.

Gunoiul, sub lupă. Cum colectează separat țările din apropierea României

Ghidul pentru implementarea colectării separate a fost elaborat de către echipa Asociației CSR Nest în urma sesiunilor de dezbateri derulate, în ultimele luni, în 22 de comunități din 6 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Teleorman, și Municipiul București. Aceste consultări au fost menite să identifice nivelul de funcționare a sistemului de colectare separată în comunitate, precum și principalele probleme și blocaje întâmpinate. Pornind de la aceste informații, Asociația CSR Nest a dezvoltat Ghidul care oferă instrumente personalizate ce pot sprijini persoanele fizice și comunitățile locale să înțeleagă și să practice cu succes colectarea separată a deșeurilor.

Proiectul va continua cu cea de-a doua fază, respectiv susținerea efectivă a populației în demersurile de colectare separată. În plus, începând de anul viitor, va fi adăugată o componentă nouă, cea a trainingurilor dedicate instituțiilor și autorităților, ce vor oferi pregătirea necesară acestor entități în susținerea procesului de colectare separată.

„Parteneriatul cu Asociația CSR Nest pentru dezvoltarea platformei Azi pentru Mâine – din care face parte și elaborarea ghidului – ne bucură, pentru că este un demers în direcția îmbunătățirii procesului de colectare separată. Din ghidul lansat rezultă câteva bune practici pe care rar le găsim laolaltă. Acesta merge în profunzime și detaliază responsabilitățile fiecărui factor de interes. Este de remarcat deschiderea spre parteneriat, pentru că subiectul colectării separate nu este în monopolul cuiva și nu poate fi soluționat de către o singură parte. Managementul deșeurilor nu este un sprint, este o cursă de anduranță. Suntem la început din punctul de vedere al performanțelor dar avem obligația de a accelera acest proces”, a declarat Raul Pop, Consilier, Cabinetul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Ghidul pentru implementarea colectării separate este un instrument de referință pentru oricine dorește să se informeze cu privire la colectarea separată a deșeurilor. Este primul astfel de material destinat tuturor celor interesați și vizați de acest subiect – autoritățile locale, operatorii de salubritate, firmele de colectare, cetățenii. Se mai diferențiază, totodată, și prin faptul că face o radiografie obiectivă a situației sistemului de colectare separată din sudul României, din comunitățile unde am derulat consultări, inclusiv Municipiul București. Acest ghid își propune să încurajeze inițiativa individuală, să ofere puterea, prin informație, cetățenilor, care au astfel ocazia să demareze ei singuri procesul de colectare separată”, a spus și Anda Sebesi, Vicepreședinte, Asociația CSR Nest.

Ghidul completează abordarea 360° a platformei de educare și implicare în colectarea separată și se adresează cetățenilor, dar și companiilor, autorităților și tuturor entităților care pot conlucra în implementarea acestui sistem.

Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată – prin trei componente: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă și Azi pentru Mâine în Școală.

În prezent, sistemul de colectare separată a deșeurilor este unul foarte tânăr și în stadiu incipient de dezvoltare în România. Conform Asociației CSR Nest, deși cadrul legal există și este destul de bine pus la punct, implementarea unui astfel de sistem se realizează la un nivel destul de scăzut și neuniform la nivel național, cu toate că legislația a stabilit standarde foarte clare în acest domeniu. Explicațiile vin din gradul diferit de implicare a tuturor actorilor interesați de acest domeniu, dar și din nivelul scăzut de conștientizare a populației legat de importanța colectării separate și a reciclării.

Ghidul poate fi consultat aici.

spot_img

Ultimele știri