Gheţarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanţă maronie din cauza incendiilor din Australia

Zăpada și ghețarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanţă maronie după ce au fost expuși prafului din focurile australiene, iar incidentul ar putea accelera topirea ghețarului în acest sezon cu până la 30%.

Sursă foto: Twitter/ @Rachelhatesit / The Guardian

Prezenţa fumului, dar și un miros înţepător, au fost remarcate pentru prima dată în această zonă miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a fost văzut sub forma unui glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic. Joi, imaginile realizate în Alpii de Sud au arătat că ceața de fum care transporta particule de praf ar fi vopsit vârfurile de zăpadă și ghețarii, într-o nuanță de caramel.

Fostul premier Helen Clark și-a exprimat îngrijorarea față de impactul de lungă durată asupra mediului.

„Putem vedea foarte clar fumul care a parcurs circa 2.000 de kilometri traversând Marea Tasmaniei. În cele mai afectate regiuni, vizibilitatea este slabă, de 10 kilometri”, a precizat pe Twitter serviciul neo-zeelandez pentru previziuni meteo.

În Noua Zeelandă există mai mult de 3.000 de ghețari și, începând cu anii 1970, oamenii de știință au înregistrat o scădere cu aproape o treime a numărului acestora, iar estimările actuale preconizează că vor dispărea în întregime până la sfârșitul secolului.

Citește și: Aproape 500 de milioane de animale au murit în incendiile din Australia

Profesorul Andrew Mackintosh de la Universitatea Monash și fostul director al Centrului de Cercetări Antarctice a spus că în cele două decenii de când studiază ghețarii din Noua Zeelandă, nu a văzut niciodată o astfel de cantitate de praf transportată prin Tasmania, iar evenimentul actual a avut potențialul de a accelera topirea ghețarului din acest sezon cu 20-30%, deși Mackintosh a subliniat că aceasta a fost nu mai mult decât o estimare.

„Este destul de comun ca praful să fie transportat în ghețarii din Noua Zeelandă, dar aș spune că volumul din acest moment este destul de extraordinar – nu cred că am văzut vreodată așa ceva. Pentru mine este îngrijorător să văd atât de mult material depus pe ghețari”, a spus Mackintosh.

Mackintosh a spus că albul zăpezii și gheții reflectă căldura soarelui și încetinea topirea. Dar atunci când albul și-a întunecat nuanța, ghețarul s-ar putea topi într-un ritm mai rapid.

Ghețarii mai înalți din jurul Muntelui Cook ar putea avea parte de mai multe ninsori în curând, a spus Mackintosh, dar ghețarii inferiori s-ar putea să nu mai vadă zăpadă proaspătă până în martie, iar praful ar sta acolo până atunci și probabil că va deveni roz atunci când algele vor începe să crească.

Impactul acestui praf ar putea dura nu mai mult de un an, a spus Mackintosh, dar dacă Australia va continua să fie afectată de incendii și secete extreme „va fi unul dintre factorii care accelerează dispariția ghețarilor din Noua Zeelandă” .

Australia se confruntă din septembrie cu incendii violente. Focarele s-au intensificate marţi, în sud-estul continentului, de condiţiile meteorologice favorabile propagării flăcărilor.

spot_img

Ultimele știri