Un regim de detoxifiere este binevenit dupa ospatul de Paste, deoarece "efectele" delicioasei fripturi de miel, ale oualor rosii ori ale cozonacului cu multa nuca se dovedesc, de multe ori, neplacute.
Ele pot fi totusi combatute printr-o cura de detoxifiere eco, iar acest lucru cere doar putina vointa, miscare, aer curat, apa din belsug si cat mai multe fructe si legume bio.
Mielul, „combatut” cu legume si fructe bio
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, sustine ca o cura de detoxifiere a organismului face minuni.
Mai ales, dupa carnea de miel, care cade greu la stomac, sau dupa drobul gustos, dar indeajuns de satios, stropit, din belsug, cu vin.
O cura de detoxifiere nu presupune insa numai un regim alimentar sanatos, ci si un mod de viata sanatos, adica miscare si renuntarea, atat cat se poate, la gandurile negre.
“Un stil de viata prin care este stimulat procesul natural de detoxifiere a organismului presupune renuntarea la sedentarism, inlaturarea stresului, hidratarea organismului si o dieta formata, in principal, din fructe si legume proaspete, daca se poate ecologice”, a declarat pentru “Green Report” Gheorghe Mencinicopschi.
3 mese pe zi, fara stres si fara E-uri
Cunoscutul nutritionist recomanda, in primul rand, respectarea celor 3 mese principale.
Dimineata nu trebuie sa lipseasca fructele, care sa fie neaparat proaspete, apoi, la pranz, legume, preparate la aburi sau fierte, alaturi de 100 de grame de carne alba, peste, curcan sau pui, iar seara, din nou, fructe.
Regimul nu va da insa roade daca nu vom face miscare, macar o jumatate de ora pe zi, daca nu vom bea, in medie doi litri, sau daca vom continua sa gandim negativ.
„Ca aceasta cura de detoxifiere, dupa Paste, sa fie ecologica, ar trebui ca pasarile sau fructele pe care le mancam sa provina din ferme sau din culturi ecologice. Faina, zaharul sau uleiul sa nu fie rafinate si sa evitam, bineinteles, alimentele care au E-uri, printre ele numarandu-se si produsele traditionale. La carne nu putem renunta, pentru ca proteinele sunt necesarea organismului, insa jumatate din farfurie trebuie sa contina, neaparat, legume”, a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.
Multa apa, lamaie si usturoi, in cura eco
Medicii nutritionisti recomanda in regimul de detoxifiere si ceaiurile, lamaia, una sau doua pe zi, ceapa si usturoiul.
Iar semintele de susan, 2 lingurite pe zi, ajuta la detoxifierea ficatului care ar putea suferi de pe urma excesului de proteine, care se gasesc, cu prisosinta, in bucatele de Paste.
„Cura de detoxifiere presupune multa apa, 1 pahar la fiecare ora, ceaiuri de plante, sucuri proaspete de fructe, care elimina toxinele, care se regasesc in exces in organism, in urma meselor copioase, cat si fructe, si legume cultivate intr-un mediu nepoluat”, explica Nicoleta Mindrescu, medic nutritionist la clinica Alia Medical.
Medicul Nicoleta Mindrescu a alcatuit, la randul sau, un meniu ecologic menit sa ajute organismul dupa mesele copioase de Paste, stropite, bineinteles, cu mult vin.
Carnea, pregatita numai la cuptor
„In regimul de detoxifiere, trebuie evitate dulciurile, painea alba sau prajelile. Carnea trebuie gatita la cuptor, la foc mic, iar legumele, varza, conopida sau broccoli, pregatite la aburi sau sote. Dimineata, un castron cu lapte de soia si cereale germinate face minuni. La pranz, salata, alaturi de carne slaba de curcan, vita sau pui, ajuta organismul sa scape de toxine, iar seara, pestele, de preferat cod cu legume, ne ofera proteine de calitate. Exercitiile fizice nu trebuie uitate, iar sauna este foarte indicata intr-o astfel de cura de detoxifiere, in care, daca alimentele provin din culturi netratate chimic, ecologice, succesul este garantat ”, mai spune Nicoleta Mindrescu.