Text de Raul Cazan
Agentia Europeana pentru Mediu a concluzionat, in urma unui studiu publicat luna trecuta, ca o mai buna gestionare a deseurilor municipale va reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Cantitatea de deseuri municipale se estimeaza ca va creste cu 25% din 2005 pana in 2020, avertizeaza briefingul studiului Municipal Waste Manaement and Greenhouse Gases realizat de European Topic Centre on Resource and Waste Management (EIONET). Deoarece se folosesc din ce in ce mai mult reciclarea si incinerarea cu recuperare de energie, emisiile nete de gaze cu efect de sera rezultate din gestionarea deseurilor municipale sunt prevazute sa scada considerabil pana in 2020. Reducerea sau evitarea cresterii volumului de deseuri ar reduce si mai mult emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul deseurilor si ar aduce alte beneficii societatii si mediului.
Fiecare cetatean european a produs o cantitate de 460 kg de deseuri municipale in 1995. Aceasta cantitate a crescut la 520 kg pe persoana in 2004, iar pana in 2020 se preconizeaza o noua crestere la 680 kg pe persoana. Aceasta cifra corespunde unei cresteri de aproape 50% in 25 de ani. Cresterea de mai sus se datoreaza unei presupuse augmentari sustinute de consumatorul final.
Estul polueaza
Exista diferente mari intre UE15 si UE12. In timp ce un cetatean din UE15 a produs in medie 570 kg in 2004, pentru un cetatean din UE12, cifra a ramas doar la 335 kg.
Cu toate acestea, pe masura ce economiile din UE12 continua sa se dezvolte, iar modelele de consum evolueaza, volumul de deseuri poate sa creasca in urmatorii 15 ani si sa se apropie de nivelurile actuale ale UE15. Privind in perspectiva, volumul de deseuri municipale din UE15 si UE12 se estimeaza ca va creste cu 22% si, respectiv, 50% pana in 2020. Pe intreaga pe rioada, peste 80% din totalul deseurilor municipale sunt produse in UE15.
Daca s-ar intinde pe suprafata Pamantului toate deseurile municipale din UE produse in 2020 (adica aproximativ 340 de milioane de tone), acestea ar acoperi o suprafata de marimea Luxemburgului in grosime de 30 cm sau a Maltei in grosime de 2,5 m (!), se arata in briefing.
In ultimele doua decenii au avut loc reduceri considerabile in ceea ce priveste utilizarea haldelor de gunoi. In 2004, din cantitatea totala de deseuri municipale din UE au fost depozitate 47%. Acest procent va scadea in continuare la aproximativ 35% pana in 2020. Reciclarea si alte operatiuni de recuperare a materialelor sunt prevazute sa creasca de la nivelul actual de 36% la aproximativ 42% pana in 2020. De asemenea, s-a folosit incinerarea pentru 17% din deseurile municipale in 2004 si este posibil ca acest procent sa creasca la aproximativ 25% pana in 2020.
O directiva pentru reducerea emisiilor din gunoaie
In 2005, emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din gestionarea deseurilor au reprezentat aproximativ 2% din emisiile totale la nivelul UE. Emisiile de metan sunt legate in mod special de zootehnie si de operatiunile de depozitare a deseurilor.
Noua directiva privind depozitele de deseuri a UE poate contribui la atingerea obiectivelor UE in ceea ce priveste reducerile emisiilor de gaze cu efect de sera, de exemplu prin recuperarea metanului si devierea deseurilor municipale biodegradabile de la depozitele de gunoi.
Emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din gestionarea deseurilor municipale sunt prevazute sa scada de la o valoare maxima de aproximativ 55 de milioane de tone de echivalenti CO2 pe an la sfarsitul anilor 1980 la 10 milioane de tone echivalenti CO2 pana in 2020.
Reciclarea contribuie cu 75% la reducerea emisiilor totale pana in 2020, iar incinerarea – aproape cu 25%. In ansamblu, previziunile indica faptul ca o mai buna gestionare a deseurilor municipale va determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in Europa, decupland presiunile asupra mediului de cresterea economica.