Germania va lăsa o navă să fie cuprinsă de gheţurile arctice, în cadrul celui mai mare proiect ştiinţific din zonă

Nava germană de cercetări ştiinţifice Polarstern va staționa în Oceanul Arctic timp de un an de zile pentru a fi cuprinsă de gheţurile din acea regiune foarte rece de pe Terra, în cadrul unui experiment ambiţios în virtutea căruia ambarcaţiunea va pluti apoi în derivă, odată cu gheaţa care o înconjoară.

Proiectul multidisciplinar de Observare pentru Studiul Climatului Arctic (MOSAIC) este cel mai mare proiect internațional de cercetare arctică din toate timpurile și a fost lansat săptămâna trecută la Berlin. În septembrie 2019, spărgătorul de gheață Polarstern va porni de la Tromsø, Norvegia, spre arcul central, pentru a petrece un an în derivă în gheața din Marea Arctică.

Conduși de Centrul Helmholtz de Cercetare Polară și Marină al Institutului Alfred Wegener (AWI), 600 de persoane din 17 țări vor participa la expediție, în timp ce mulți cercetători vor folosi datele obținute pentru a ajunge la următorul nivel de cercetare a climei și ecosistemului din zona artică.

„Cunoștințele provenite din expediția MOSAIC vor extinde în mod semnificativ cunoștințele noastre despre Arctica. Avem nevoie de aceste date urgent pentru a ne îmbunătăți înțelegerea efectelor schimbărilor climatice globale și a capacităților noastre de predicție”, a declarat Anja Karliczek, ministrul federal al Educației și Cercetării din Germania, într-o conferință de presă recentă de la Berlin.

În timpul expediției, doar forțele naturii vor decide ce traseu va lua nava Polarstern, însă spărgătorul de gheață va fi susținut de spărgătorii de gheață din Rusia, China și Suedia.

„Cooperarea internațională este esențială pentru un proiect de această dimensiune”, subliniază profesorul Antje Boetius, directorul AWI.

Cooperarea internațională se va manifesta și sub forma mai multor tabere de cercetare pe gheață, care vor studia oceanul, gheața, atmosfera, precum și fauna iernii arctice. Cercetările asupra condițiilor din timpul iernii lungi și întunecate a Arcticii nu există, din cauza accesibilității dificile a regiunii, în special în timpul celor șase luni iarnă polară.

Scopul MOSAIC este de a dezvolta o mai bună înțelegere a proceselor dintre atmosferă, ocean și gheață, precum și modul în care schimbările în aceste sisteme se desfășoară pe scăra internațională și regională. Cinci domenii principale de cercetare vor participa la această sarcină: fizica gheții pe mare și acoperirea zăpezii, procesele atmosferice și marine, ciclurile biogeochimice și ecosistemul arctic.

Planificare îndelungată, bani mulți

Bugetul proiectului acoperă peste 120 de milioane de euro, finanțat de partenerii internaționali participanți și, în special, de Asociația Helmholtz și, prin urmare, de Ministerul Federal German pentru Educație și Cercetare.

Un proiect de această amploare necesită un efort masiv de planificare. Primii pași au fost făcuți încă din 2011, iar Polarstern va ieși pe mare de peste un an. Cu toate acestea, odată cu lansarea oficială, faza de pregătire critică a început în cele din urmă și numărătoarea inversă pentru cea mai spectaculoasă expediție arctică este în desfășurare.

MOSAIC se inspiră dintr-o misiune ce a avut loc în urmă cu peste 125 de ani, când exploratorul polar norvegian Friedtjof Nansen a rămas prins în gheţurile arctice la bordul navei sale, Fram. Corabia lui a plutit în derivă din 1893 până în 1896. Nicio misiune similară nu a avut loc de atunci.

spot_img

Ultimele știri