Germania si Franta vor noi OMG-uri

Germania si Franta, tari cu o agricultura dezvoltata, vor sa opreasca interzicerea culturilor modificate genetic, spunand ca regulile aprobarii trebuie schimbate, informeaza ENN.

"Acest proces de autorizare a organismelor modificate genetic este nesatisfacator si ingrijorator, lucrurile nu pot ramane asa", a declarat ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, la intalnirea ministrilor agriculturii din UE. "Un comisar spune ca e bine, altul spune ca nu e. Nu este acceptabil ca noi politicienii sa decidem in functie de majoritate si de starea de spirit de moment. Nu asa trebuie procedat", a mai subliniat Seehofer.

Uniunea Europeana nu a aprobat niciun OMG din 1998, in mare parte pentru ca exista o mare rezistenta din partea publicului, care numeste aceste produse "Mancarea lui Frankenstein". Dar pentru ca preturile de pe pietele internationale ale graului au crescut si pentru ca UE se confrunta cu o criza a recoltelor si in sectorul de hrana pentru animale, presiunile asupra Comisiei Europene au crescut in privinta aprobarii mai multor OMG-uri.

Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a sustinut afirmatiile omologului sau german, spunand ca este nevoie si de timp pentru a revizui procesul aprobarii. "Sensibilitatea publicului asupra acestui subiect este foarte mare, exista multe ingrijorari. Iar noi nu vrem sa limitam importurile. Avem nevoie de timp pentru a pune la punct procedurile autorizarii, pentru ca acestea sa nu poata fi contestate", a declarat acesta.

Un studiu publicat de catre Comisia Europeana si condus de experti in agricultura arata ca UE, pentru a autoriza un organism modificat genetic are nevoie in medie de 2 ani si jumatate pentru a trece prin toate procedurile, in vreme ce in Statele Unite nu sunt necesare decat 15 luni.

Cealalta problema importanta este ca, de vreme ce UE nu tolereaza prezenta accidentala a OMG-urilor neautorizate care au fost deja aprobate in tarile exportatoare, fluxul de comert poate fi afectat daca o incarcatura a UE le contine. In trecut acest lucru a rezultat in interziceri temporare de importuri, rezultatul a ceea ce se numeste "autorizatii nesincronizate".

Pentru divizia de agricultura a Comisiei aceasta este o mare problema. Cu toate acestea, departamentul de siguranta a alimentelor, responsabil pentru interzicerile temporare, vrea sa tina OMG-urile neautorizate in afara lantului de alimente a UE cu o politica "fara compromisuri", dar a si sugerat sa se ajunga la acorduri cu tarile exportatoare, prin care sa se stabileasca coordonarea intre procesele de autorizare si reguli.

"Este evident ca problema nesincronizarii aprobarilor va fi din ce in ce mai mare si ca vom avea probleme mari in sectorul agrar", a declarat Mariann Fischer Boel, Comisarul European al Agriculturii. "Amanarea aprobarilor noi va avea consecinte dramatice. Productia de carne se va muta in afara Europei si atunci va trebui sa importam carne, de la animale care au fost hranite cu produse modificate genetic. Asa ca pana la urma tot vom consuma OMG-uri", a mai adaugat ea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri