Germania și Polonia, cei mai mari consumatori de cărbuni din Europa, încurajează tranziția la o economie neutră din punct de vedere al carbonului

Germania și Polonia, cei mai mari consumatori de cărbuni din Europa, cer adoptarea unor măsuri climatice care protejează economia și muncitorii, încurajând tranziția la o economie neutră din punct de vedere al carbonului.

Aproape 35 de oficiali din întreaga lume au dezbătut problema tranziției la o economie independentă de combustibili fosili în cadrul Petersberg Climate Dialogue, o întâlnire anuală pe tema schimbărilor climatice care a avut loc în Berlin.

Co-gazdele întâlnirii, Germania și Polonia, au subliniat importanța sprijinului public în tranziția către o societate neutră din punct de vedere al carbonului.

„Vrem măsuri climatice care nu sunt dăunătoare, ci pot fi sigure pentru viitorul și binele economiei. Foarte puțini oameni își aleg guvernele pentru că promit politici climatice ambițioase… avem nevoie de economii puternice.”, a declarat Ministrul german al Mediului, Svenja Schulze.

Schulze a admis că Germania are mari șanse să nu atingă obiectivul de reducere a emisiilor stabilit pentru 2020 și a atras atenția că alte țări, cum ar fi India și Africa de Sud, vor trebui să renunțe în curând la cărbuni pentru a atinge țintele climatice internaționale.

„În vremea schimbărilor majore este datoria noastră să ghidăm oamenii printr-o tranziție justă a societăților și economiilor noastre. Solidaritatea este o valoare importantă pentru polonezi și aș vrea să fie o valoare puternică pentru Cop24.”, a declarat Michał Kurtyka, președinte al Conferinței ONU Cop24 din acest an care va avea loc în decembrie la Katowice.

Germania și Polonia sunt cei mai mari consumatori de cărbune, fapt care a influențat puternic identitatea culturală și economiile regiunilor miniere. Sindicatele și grupurile industriale sunt de obicei reticente la închiderea minelor sau a centralelor electrice.

Green Report Shop Transport ECO

Samantha Smith de la Just Transition Centre din cadrul Confederației Internaționale a Sindicatelor, a explicat că măsurile climatice ambițioase pot primi susținere de la muncitori.

„Politicile climatice trebuie să fie însoțite de crearea unor locuri noi de muncă și creșterea economiei, altfel riscă pierderea susținerii comunităților și a muncitorilor.”

Smith a dat exemplul orașului Alberta, în Canada, unde autoritățile folosesc fonduri de la o taxă pe carbon pentru a asigura pensii, ajutoare de șomaj și investiții structurale pe parcursul eliminării treptate a centralelor electrice pe bază de cărbune până în 2030. În New York, există un plan de creare a locurilor de muncă prietenoase cu mediul cu ajutorul eficienței energetice și a țintelor de energie eoliană offshore.

Guvernul german a revizuit în jos obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră, de la 40% față de nivelurile din 1990 la doar 32%. Germania, considerată în trecut locomotiva politicilor climatice a Europei, este încetinită de contradicţiile obiectivelor propuse. Până în 2022 trebuie să renunţe la energia nucleară, măsură care implică însă menţinerea în funcţiunea a centralelor foarte poluante pe bază de cărbune. În domeniul transporturilor, industria auto şi guvernul se opun în egală măsură interzicerii maşinilor cu motoare termice, în special a dieselului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri