Guvernul german va plăti despăgubiri de 4,35 miliarde euro companiilor afectate de planul care prevede închiderea termocentralelor pe lignit până în 2038.
La finalul unor negocieri maraton între guvernul federal şi guvernele landurilor din regiunile miniere s-a ajuns la un acord potrivit căruia operatorii termocentralelor pe lignit din vestul Germaniei vor primi despăgubiri în valoare de 2,6 miliarde de euro, în timp ce suma de 1,75 miliarde de euro va fi plătită operatorilor termocentralelor pe lignit din estul ţării.
Despăgubirea este separată de cea de până la 40 de miliarde de euro, promisă deja de guvern regiunilor miniere de cărbune pentru a atenua efectele renunţării la combustibilului fosil.
În prezent, Germania se bazează pe cărbune pentru aproximativ o treime din nevoile sale de energie electrică. Guvernul și-a stabilit ca obiectiv o ţintă de 65% din energia electrică care să provină surse regenerabile până în 2030.
”Ceea ce avem aici este un acord bun pentru protecția climei, pentru că este clar că facem asta într-un mod serios” a spus ministrul Economiei, Peter Altmaier.
Altmaier a mai spus că legea privind renunţarea la cărbune va ajunge în Parlament până la finele acestei luni. Actul normativ prevede că ultima termocentrală pe cărbune din Germania va fi închisă până în 2038.
La rândul său, ministrul Mediului, Svenja Schulze, a salutat acest acord. „Suntem prima ţară care renunţă la energia nucleară şi cea pe bază de cărbune şi acesta este un semnal internaţional important pe care îl trimitem”, a spus Schulze.
Un număr de aproximativ 20.000 de persoane lucrează în industria lignitului din Germania, dintre care 15.000 în cariere deschise şi 5.000 în termocentralele pe lignit.
Guvernul de la Berlin a fost supus la presiuni în special din partea a trei landuri estice: Saxonia, Brandenburg şi Saxonia-Anhalt care erau îngrijorate că închiderea minelor pe cărbune va agrava inegalitatea economică comparativ cu landurile din vest.