Germania a închis ultima sa fermă de animale pentru blană. Ferma din Rahden „este acum goală”, potrivit PETA (People for Etic Treatment of Animals), care a semnalat sfârșitul producției de blănuri în această ţară.
În 2017, guvernul german a adoptat o lege care a adus o interdicție a fermelor de blană din întreaga țară. PETA spune că eforturile de a realiza campanii, petiții, proteste și publicitatea anti-blană a ajutat la transpunerea cererilor de interzicere a fermelor în legislație.
„Ultimele ferme de blană ale Germaniei se vor închide după o tranziție de cinci ani. Noul proiect de lege cere reglementari mai stricte privind agricultura de blană şi face creşterea nurcilor o activitate neviabilă pentru fermieri „, a spus PETA. „Interzicerea fermelor de blană și reglementările mai stricte care inevitabil duc la închiderea facilităților devin din ce în ce mai răspândite”.
Actuala legislație a adus Germania în pas cu Marea Britanie, care a introdus o interdicția în 2000, iar Austria în 2004.
Potrivit PETA, fermierul german a închis ferma înaintea termenului limită din 2022, întrucât afacerea mergea prost sub presiunea guvernului și cu inspecții frecvente, neanunțate. El a spus că a simțit, de asemenea, greutatea presiunilor activiste, mai ales că PETA a avut o campanie puternică în țară de peste două decenii.
PETA, cea mai mare organizație pentru drepturile animalelor din lume, spune că 85% din pielea industriei blănurilor provine de la animale ținute în captivitate în fermele din fabricile de blănuri.
„Aceste ferme dețin adesea mii de animale, iar tipurile de abuz pe care le implică instalațiile sunt remarcabile de similare în toată lumea”.
Casele de modă din întreaga lume, printre care Armani și Tom Ford, au început să se schimbe şi au inclus în colecțiile lor haine de blană artificială.
Designerii de lux se opun și practicii: Donatella Versace a anunțat anul trecut că nu va mai folosi blană de animale, spunând că nu dorește să ucidă animalele pentru modă. Diane von Furstenberg a scos de curând blana și angora din colecțiile sale, iar renumitul designerul Jean-Paul Gautier a numit industria „absolut deplorabilă” în noiembrie.
Și Fashion Week Amsterdam (AFW), care a avut luna trecuta a interzis blănurile naturale, la fel ca la London Fashion Week (LFW) toamna trecută.
Potrivit PETA, „multe voci puternice”, printre care Jhené Aiko, Penélope Cruz, Taraji P. Henson, Eva Mendes și prima doamnă Melania Trump au participat în campaniile împotriva blănii „după ce au aflat despre cruzimea oribilă din spatele fiecărei jachete de blană , ornament sau manșetă”.
Interdicţia blănurilor în Europa
Un număr tot mai mare de guverne adoptă legislația împotriva blănurilor naturale; în UE, Norvegia și Republica Cehă au anunțat, anul trecut, interzicerea fermelor de blănuri.
Norvegia declară că interdicția va intra în vigoare în 2025, oferindu-le agricultorilor să facă până atunci tranziţia de la această practică.
Norvegia este un producător cu tradiţie în ceea ce priveşte creşterea animalelor pentru blănuri, cu peste 300 de ferme de blănuri în țară. În total, agricultorii produc și ucid anual mai mult de 700.000 de nurci și 110.000 de vulpi.
Interdicția Republicii Cehe a fost recunoscută ca un succes uriaș de organizația lider în domeniul drepturilor animalelor, ORBRAZ.
„Suntem atât de bucuroși că această practică barbă inutilă s-a încheiat și că o mare parte a publicului se opune”, a declarat Pavel Buršík, purtător de cuvânt al OBRAZ, într-o declarație.
Alte țări din întreaga Europă au instituit, de asemenea, o legislație anti-blană: Țările de Jos, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Serbia și Republica Macedonia au impus restricții sau au interzis totală blănurile.
Dar, în ciuda creșterii numărului de state membre care se îndepărtează de această practică, Parlamentul UE nu a luat nicio măsură formală pentru a restricționa blănurile în întreaga UE. Dar asta s-ar putea schimba în curând.
Potrivit asociaţiei Humane Society, 100 de milioane de animale, inclusiv nurca, vulpea, ratonul, foca, câinii și chinchilla de pe tot globul, sunt ucise în fiecare an pentru blănuri. În timp ce unele sunt vânate, majoritatea sunt crescute în fermele de producție înainte de a fi ucise.