Tehnologia de reflectare a razelor soarelui pentru a combate schimbările climatice ar putea dăuna grav agriculturii

Tehnologia de reflectare a razelor soarelui înapoi în spațiu pentru a combate schimbările climatice ar putea duce la pierderi de recolte, conform unui nou studiu.

Oamenii de știință au analizat efectele erupțiilor vulcanice asupra agriculturii, acestea având efecte similare cu metodele artificiale de a reflecta radiația solară prin aerosoli. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat erupția vulcanului El Chichón din Mexic în 1982 și cea a Muntelui Pinatubo din Filipine.

Ambele erupții au generat cantități semnificative de particule de sulfați care au rămas în stratosferă, reducând capacitatea razelor solare de a atinge suprafața Pământului. Acest fenomen a avut un impact negativ asupra multor culturi de bază, cum ar fi orez, grâu și porumb. Cercetătorii au ajuns la concluzia că efectul metodei de geoinginerie ar fi probabil similar, iar efectele benefice rezultate de pe urma răcirii ar fi anulate de către pierderile de recolte suferite din cauza reducerii luminii solare.

Tehnica de reflectare a razelor solare înapoi în spațiu folosind aerosoli era privită ca una dintre posibilitățile principale de combatere a schimbărilor climatice prin utilizarea geoingineriei.

Studii precedente au arătat că folosirea aerosolilor pentru geoinginerie ar putea avea un impact substanțial asupra climei, afectând frecvența și intensitatea uraganelor și contribuind la secete în zone deja vulnerabile.

Durwood Zaelke, președintele Institutului pentru Guvernanță și Dezvoltare Durabilă din Statele Unite ale Americii, care nu a fost implicat în studiu, a explicat pentru The Guardian că efectele particulelor de sulfați pot fi văzute deja, după ce multe mine de cărbuni care emit aceste substanțe au fost închise. Reducerea emisiilor de sulfați poate produce un efect de încălzire de scurtă durată, care nu este întâlnit decât după mult timp în cazul reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

„Există alte strategii pentru gestionarea poluanților atmosferici cu ciclu de viață scurt cu care am putea începe, inclusiv reducerea utilizării carbonului negru, a metanului și a agenților frigorifici HFC. Trebuie să începem să ne gândim la mitigarea schimbărilor climatice ca la o cursă în care poluanții cu ciclu de viață scurt au un început rapid și reducerile de CO2 le prind din urmă și oferă din ce în ce mai multă răcoare.”

În ultimii ani, oamenii de știință au încercat să găsească diferite soluții de geoinginerie pentru a combate schimbările climatice. La începutul acestui an, o echipă de cercetători a propus diferite rezolvări pentru încetinirea topirii ghețarilor, însă nu există încă suficiente dovezi care să confirme siguranța lor.

Green Report Shop Transport ECO

Tehnologiile existente de captare și stocare a dioxidului de carbon din atmosferă, care vor fi necesare în tranziția către o lume fără carbon, nu sunt sigure pentru mediul înconjurător, conform European Academies Science Advisory Council. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a estimat că va fi necesară captarea și stocarea a 12 miliarde de tone de CO2 după 2050. Toate planurile IPCC pentru atingerea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris includ folosirea pe scară largă a tehnologiilor care stochează și captează CO2.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri