GE Transportation, o unitate a GE, a anuntat astazi ca a lansat pe piata cea mai recenta linie de locomotive din Seria Evolution, cu consum eficient de combustibil si emisii reduse, modelul ES44C4.
Noul model, care face parte din programul ecologic ecomagination al GE, ofera o alternativa mai curata, mai rapida, mai sigura si mai fiabila fata de parcul nord-american de locomotive cu transmisie in curent continuu. GE produce noile locomotive in unitatile sale de productie din Pennsylvania, in Erie si Grove City.
„Caile ferate au contribuit la construirea Statelor Unite ale Americii (SUA), iar aceasta locomotiva demonstreaza ca manufacturizarea si industria grea pot asigura inovatii care sa impulsioneze in continuare cresterea economica,” a declarat Lorenzo Simonelli, Presedinte si CEO al GE Transportation.
„Aceasta locomotiva, cea mai recenta din Seria Evolution, reprezinta un salt tehnologic urias, oferind o locomotiva cu transmisie in curent alternativ (AC), moderna si eficienta, care sa inlocuiasca modelele mai vechi cu transmisie in curent continuu, consum de combustibil mai putin eficient si emisii mai ridicate. De asemenea, ofera o optiune directa de inlocuire a actualelor locomotive cu sase osii, 4400 HP, care sunt disponibile in prezent pe piata”, a adaugat acesta.
„Introducand pe piata tehnologii avansate, care necesita mai putine eforturi de intretinere, reduc consumul de combustibil si diminueaza nivelul emisiilor, oferim clientilor nostri nord-americani ocazia de a-si moderniza parcurile imbatranite moral, dotandu-le cu modele mai performante – si ca mijloace de transport, si ca impact asupra mediului”, a mai aratat Simonelli.
Spre deosebire de vechile locomotive electrice cu transmisie in curent continuu, modelul ES44C4 foloseste cu pana la 17% mai putin combustibil si reduce nivelul emisiilor cu aproximativ 70%. 600 de locomotive GE din aceasta serie, cea mai recenta, pot sa inlocuiasca pana la 800 locomotive mai vechi, ceea ce ar insemna o economie anuala de peste 265 milioane litri de combustibil – echivalentul scoaterii din circulatie a 115.000 de automobile, timp de un an.
Nivelul estimativ al reducerii emisiilor totale anuale, in urma acestei inlocuiri, ar fi de 48.000 tone de protoxid de azot, 1.500 tone de monoparticule si 1 milion tone de dioxid de carbon, unul dintre cele mai periculoase gaze care genereaza efectul de sera.
Locomotivele din Seria Evolution
Seria de Locomotive Evolution, lansata in 2002 si introdusa in serviciu in 2005, reprezinta o investitie de 400 milioane de dolari, realizata de GE pe parcursul a opt ani. GE Transportation a sarbatorit recent livrarea Locomotivei Evolution cu numarul 3.000, un jalon care valideaza aceasta platforma ca lider de nivel mondial.
O locomotiva din Seria Evolution are un consum de combustibil cu 5% mai eficient si genereaza cu 40% mai putine emisii decat locomotivele anterioare. Pe parcursul ciclului sau de viata, economiseste aproximativ 1.100.000 litri combustibil. In plus, are un consum de combustibil cu peste 6% mai eficient decat al celui mai apropiat competitor al GE din America de Nord, rezultat validat in martie 2009 de un institut independent de cercetare, recunoscut in SUA.
Locomotivele din Seria Evolution sunt unele dintre cele mai importante produse realizate de GE in cadrul ecomagination – o initiativa la nivel de companie care isi propune sa raspunda clientilor ce doresc produse cu eficienta energetica superioara.
In prezent, locomotivele din Seria Evolution sunt in folosite in SUA, Canada, Mexic, Brazilia, China, Mongolia, Australia, Kazahstan si Egipt. Aproximativ 17 000 locomotive GE sunt in uz in peste 50 de tari din intreaga lume. Seria Evolution lansata de GE Transportation are o poveste de succes care reaminteste ca pietele deschise si comertul liber la nivel mondial sustin derularea afacerilor si piata locurilor de munca din America de Nord si nu numai.
Infiintata cu peste 100 de ani in urma, GE Transportation, o unitate a General Electric Company, este lider mondial in tehnologie si furnizor de produse pentru industria feroviara, marina, de foraj, miniera si eoliana.
Foto: GE Transportation