Grupul rus Gazprom si compania ucraineana Naftogaz au anuntat miercuri ca livrarile de gaze naturale rusesti destinate Ucrainei au revenit la nivel normal, in timp ce negocierile continua asupra altor puncte de dezacord, transmite AFP.
’Restrictiile impuse la livrarile de gaze naturale destinate consumatorilor ucraineni au fost ridicate. Tranzitul gazului natural rusesc spre consumatorii europeni via teritoriul Ucrainei se deruleaza la capacitate maxima’, au anuntat Gazprom si Naftogaz intr-un comunicat comun. Cele doua companii precizeaza ca ’negocierile referitoare la alte subiecte se deruleaza in continuare’.
Potrivit RIA Novosti, Alexey Miller si presedintele grupului Naftogaz, Oleg Dubina, au purtat miercuri mai multe convorbiri telefonice pentru a solutiona criza provocata de livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei. Naftogaz s-a angajat sa achite gazul natural livrat de Gazprom Ucrainei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 1 martie 2008 ’conform unei scheme stabilite la inceputul anului’. Insa atat aceasta schema, cat si conditiile de livrare a gazului natural, ’urmeaza sa fie reglementate’, au dat asigurari cele doua companii, fara a face alte precizari.
Conform unui acord convenit de presedintele Ucrainei, Viktor Yushchenko si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, la data de 12 februarie, Gazprom si Naftogaz urmeaza sa treaca la cooperarea directa si sa elimine intermediarii, pe care Ucraina ii acuza de acumularea de datorii, cu toate acestea nici un document specific nu a fost semnat de cei doi presedinti.
In ultimele doua zile, grupul rus Gazprom a redus la jumatate livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei. In schimb, societatea care gestioneaza reteaua de gazoducte din Ucraina, Naftogaz, a amenintat la randul sau ca va reduce tranzitul gazelor naturale rusesti destinate Europei via Ucraina, daca grupul rus Gazprom continua sa-si reduca livrarile destinate Ucrainei.
Rusia asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. Gazele naturale rusesti ajung in tarile comunitare trecand prin Ucraina (aproape 80 la suta) si Belarus (ceva mai mult de 20 la suta). In luna decembrie 2005 o disputa intre Moscova si Kiev pe tema pretului gazului natural livrat de Rusia a provocat intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei.