Gazonul, arta si afacere de lux 

In Romania toata lumea se pricepe la fotbal si, in consecinta, se pricepe si la gazon. Totusi, gazonul nu este, pentru horticultori, o lucrare atat de simpla cum pare, iar proprietarii care isi doresc in curte un gazon de calitate trebuie sa plateasca.

Potrivit specialistilor de la www.gardenstar.ro, amenajarea unei gradini sau a unui teren de sport prin acoperirea cu gazon necesita patru etape: decopertare, defrisare, sapare si plantare.

Ulterior plantarii, gazonul trebuie intretinut continuu, in fiecare an.

Operatiile necesare sunt tunderea periodica, erbicidarea, scarificarea, greblarea, fertilizarea, nivelarea si, daca e cazul, umplerea golurilor din gazon.

In functie de destinatia terenului si de preferinta beneficiarului, gazonarea se poate face cu rulouri de iarba, prin semanare sau prin plantare in interiorul unor grilaje de beton.
Varianta rulourilor de iarba a fost aleasa si pentru “National Arena¨ din Bucuresti.

Pentru terenurile de sport, tendinta actuala este insa aceea de a inlocui gazonul natural cu gazon artificial. Majoritatea firmelor din Romania specializate in amenajarea terenurilor propun beneficiarilor gazon artificial.

Exista totusi si firme care ofera gazon natural. Cea mai cunoscuta dintre acestea are sediul chiar la serele Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti. Din pacate, reprezentantii firmei au evitat sa ne ofere declaratii pe tema gazonului, motivand ca sunt foarte ocupati.

Motivul real este probabil acela ca s-au temut de o eventuala disputa cu fírmele foarte puternice implícate in constructia si amenajarea stadionului national din Bucuresti.

Constructorul National Arena este consortiul format din fírmele Astaldi (Italia) si Max Bogl (Germania), dar gazonul a fost plantat de firma lui Adrian Oprisan firma care a castigat, in ultimii noua ani, contráctele de amenajare a mai multor stadioane din Romania. Firma lui Oprisan este acum acuzata ca a plantat incorect gazonul de pe “National Arena”.

Gazon de 50.000 de euro, afacere de 200.000 de euro

Pe langa controversa de ordin tehnic, legata de modul cum se pune gazonul, afacerea “National Arena” are si o componenta financiara, extrem de importanta.

Firma lui Adrian Oprisan ar fi incasat, pentru amenajarea gazonului pe National Arena, suma de 200.000 de euro. Terenul de joc are dimensiunile standard impuse de UEFA – 105 x 68 metri, iar suprafata acoperita cu gazon este de circa 8300 metri patrati.

Pentru amenajarea cu gazon a unei asemenea suprafete, o firma din Bucuresti cere 4,8 euro pe metru patrat plus TVA. Ceea ce inseamna ca pretul real al gazonului ar fi mai mic de 40.000 de euro plus TVA, adica, in total, mai putin de 50.000 de euro.

Mihai Diac

 

spot_img

Ultimele știri