Gazeta de Sud: Saramura de la Ocne poate afecta 500 de locuinte

Sute de locuinte din orasul Ocnele Mari, judetul Valcea, pot fi afectate de saramura in urmatorii 20 de ani. Conform unei inventarieri, casele sunt amplasate in zonele de risc, in care vor avea loc prabusiri de teren din cauza cavernei de saramura formate in subteran.

VALCEA. Problemele la Ocnele Mari au inceput in 2001, dupa care s-au repetat in 2004 si in ajunul Craciunului din 2005. Ultimele masuratori cavernometrice facute in subteran de specialistii Facultatii de Geofizica Bucuresti arata ca o noua prabusire si revarsare de saramura ar putea avea loc in zona, in apropierea Craciunului 2007 ori in martie-aprilie 2008. Comunitatea e situata pe un depozit de sare aflat chiar sub casele locuitorilor, la o adancime de 20 – 100 de metri. Aceasta sare a fost exploatata la inceput de cetateni, apoi de agentii comerciali in solutie, in subteran ramanand goluri care au dus la prabusiri de teren si deversari de saramura.

„Urmatoarele prabusiri ar putea avea loc in campul I”

De la ultima prabusire de teren din decembrie 2005 pana in prezent a fost monitorizata la Ocne evolutia fenomenelor din campurile de sonde I, II, III si IV. „In urma supravegherilor s-a luat in calcul ca urmatoarele prabusiri ar putea avea loc in campul I. Reprezentantii prefecturii, ai Conversmin, ai Minierei si Regiei Sarii au inventariat numarul locuintelor din campurile de sonde care ar fi in pericol. S-a constatat ca exista 500 de locuinte in zonele de risc care pot fi afectate in urmatorii 20 de ani. Ne-am indreptat in zona periculoasa, care e in campul I. Aici sunt 54 de locuinte care pot fi afectate, dintre care 16 nu intra in zona campului I si trebuie stramutate”, a explicat Anuta Handolescu, prefectul judetului Valcea, in cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU).

In urma inventarierii locuintelor, prefectura a pus la dispozitie 8,9 hectare de teren din proprietatea statului pe care sa fie construite casele. Dupa mai multe analize s-a stabilit ca societatea Conversmin sa construiasca locuinte doar pe patru hectare, iar Universitatea din Bucuresti sa stabileasca toate conditiile tehnice. „Noi am avut obligatia sa identificam amplasamente pe care sa fie facute casele si sa stabilim ce lucrari trebuie facute urgent in zona pentru a evita producerea unui accident ecologic. Astazi s-a tras linie la ceea ce inseamna conditii tehnice. S-au finalizat mai multe etape la tot ceea ce inseamna exproprieri de case, stabilirea unor amplasamente pe care sa se ridice casele si inceperea unor lucrari pentru a preintampina producerea unui accident ecologic. Ne-am intalnit cu reprezentantii Universitatii Bucuresti si ai Conversmin pentru ca vrem sa stim daca ne curge saramura pe sub oalele cu sarmale de Craciun ori de Paste. Asta inseamna ca lucrarile trebuie incepute cat mai repede, sa fim pregatiti pentru un eventual dezastru ecologic”, a spus prefectul.

Se risca prabusiri asemanatoare cu cele din iarna 2005

Florin Zamfirescu, seful catedrei de Inginerie geologica de la Facultatea de Geofizica Bucuresti, le-a explicat membrilor CJSU ca, daca au loc prabusiri in campul I, poate fi deversata o cantitate mare de saramura. „Caverna comuna din campurile I si II are 1.000.000 de metri cubi de saramura, conform masuratorilor cavernometrice. In conditia in care va fi umpluta cu material steril, 600.000 de metri cubi de saramura vor da afara. Intentionam ca de saptamana viitoare sa incepem in zona constructia unui baraj pe paraul Sarat care sa preia cantitatea de saramura ce se va deversa din campul I. Vrem sa scoatem motorina din subteran din campul I prin curgere libera, prin executarea unei sonde inclinate, pentru ca ea sa nu ajunga in apele paraului Sarat, apoi in raul Olt, in cazul in care vor fi prabusiri. Am ales sa realizam si un dig care va acumula 300.000 de metri cubi de saramura, iar proiectul pentru aceasta lucrare e facut si avizat de Comisia nationala de baraje”, a explicat profesorul Zamfirescu.

La Ocne va incepe in perioada urmatoare si amenajarea unei vai torentiale intre campurile I si II. In aceasta zona sunt trei, patru locuinte care pot fi afectate de saramura, iar profesorul Zamfirescu sustine ca ele vor fi protejate. „Ne apropiem de o perioada in care timpul nu mai tine cu noi. Avem bani aprobati pentru a incepe lucrarile si, cu cat intarziem sa ne apucam de ele, cresc fenomenele de risc. Daca mai intarziem lucrarile, exista riscul de producere a unor prabusiri asemanatoare cu cele din iarna 2005”, a afirmat Florin Zamfirescu.

Conversmin nu a inceput constructia caselor

Nu doar prefectura a pus la dispozitie teren pentru reconstructia caselor, ci si Consiliul Local Ocnele Mari a propus amplasamente pe teritoriul orasului, iar oamenii aflati in pericol pot opta pentru o varianta. Cetatenii care trebuie sa fie stramutati vor negocia direct cu reprezentantii Conversmin, cei care se ocupa de reconstructia caselor, daca vor alta locuinta ori sa primeasca bani sau casa si diferenta de bani, in functie de valoarea bunurilor pe care le au. In prezent, reconstructia celor 36 de case pentru familiile care sunt in cel mai mare pericol nu a inceput.

Reprezentantul Conversmin care a participat la sedinta CJSU a precizat ca patru familii au optat pentru a fi despagubite cu bani, 18 vor case in Cazanesti, iar restul vor sa li se faca locuinte mai aproape de orasul Ramnicu Valcea.

In perioada urmatoare, Conversmin va stabili unde va construi casele pentru ca deocamdata cetatenii sunt impartiti si trebuie gasita o solutie deoarece utilitatile nu se pot realiza pe fiecare persoana.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri