Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Programul „Casa Verde" va incepe in cel mult doua saptamani. Ministrul a spus ca amanarea aplicarii programului s-a facut din motive obiective, pe care nu le-a precizat. El a adaugat ca, in afara de sursele alternative de incalzire prevazute pana acum in program, ar mai putea fi inclusa si biomasa, o resursa intalnita mai ales in zona de munte.
Biomasa este formata din deseuri din lemn, rumegus, scoarta de copaci, radacini si chiar tuleie de porumb. Caldura produsa este la jumatate din pretul actual al gazelor. In noua varianta a programului „Casa Verde", ministrul a declarat ca principalii beneficiari vor fi administratiile locale, care vor putea dota cu sisteme ecologice inclusiv obiectivele de patrimoniu, dar si asociatiile de proprietari. Potrivit ministrului, o modificare importanta adusa programului in noua lui forma este legata de conditiile puse firmelor, carora nu li se vor mai cere acreditari, ci se va merge pe procedura de achizitii normala.
Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu unele care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, cunoscut drept „Casa Verde", are acum o componenta sociala puternica, in sensul ca beneficiarii vor fi, cu prioritate, scolile, spitalele, caminele de batrani si asociatiile de locatari. De la 520 de milioane de lei, cat fusese anuntat initial pentru 2009, bugetul a fost redus la 310 milioane de lei.