Gazeta de Sud: Patru parcuri noi in Dolj

Etapa a II-a a programului de finantare a parcurilor din fonduri guvernamentale de mediu s-a incheiat joi, 31 ianuarie. Dupa Giubega, alte trei primarii din Dolj au depus proiecte pentru amenajarea de spatii verzi. Autoritatile din Craiova nu se arata nici de aceasta data interesate.

Tragerea pentru acordarea fondurilor nerambursabile de mediu pe 2008 s-a incheiat joi la pozitia 313. In programul national de protectie a mediului prin infiintarea de parcuri si reabilitarea celor existente s-au inscris in acest an de doua ori mai multi solicitanti decat in 2007. Anul trecut, dintre cele 160 de proiecte depuse la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile au fost aprobate 102, pentru care guvernul a deblocat 59 de milioane de lei. In 2008, cursa este mult mai stransa, cei 313 luptandu-se pentru 60 de milioane de lei, cat le-au fost alocate printr-o hotarare de guvern de pe 23 ianuarie. „Trei localitati din Dolj au depus proiecte pentru finantarea realizarii de parcuri in 2008: Filiasi, Simnicu de Sus si Goicea. La inchiderea sesiunii, au fost inventariate 313 dosare. Sigur ca vor fi acceptate si documentatiile care sosesc prin posta cu data plecarii inainte de termenul de 31 ianuarie”, a declarat Gabriel Petrica Ion, consilier in MMDD.

In total, patru localitati din Dolj pot beneficia de bani pentru parcuri, una castigand inca de anul trecut dreptul de a accede la fondurile gratis. Suma maxima pe care o poate primi o localitate este de doua milioane de lei pentru infiintarea unui parc, un milion de lei pentru extinderea lui si 700.000 de lei pentru reabilitare. Craiova nu se afla pe listele de candidati, autoritatile considerand ca in Banie este destul spatiu verde.

Avem verdeata cat cuprinde!

Conform informatiilor detinute de primarul Craiovei, Antonie Solomon, in Banie, suprafata pe cap de locuitor care trebuie asigurata de autoritati depaseste cu mult baremul impus de MMDD. „Este mai mult spatiu verde decat spune Ministerul Mediului ca ar trebui sa avem, adica peste 20 de metri patrati pe cap de locuitor”, a spus edilul-sef. Adica in Craiova sunt peste 680 de hectare de spatii verzi amenajate si intretinute (nu balarii pline de gunoaie sau terenuri inca verzi retrocedate, carora li s-a schimbat deja destinatia in zone construibile!), de care multi craioveni habar nu au. Si daca Bania tot e plina de verdeata, ce mare branza doua milioane de lei, a mai spus suparat primarul Craiovei: „Ministerul ne-ar da 20 de miliarde, ce sa spun! Asta face ministerul (MMDD – n.r.)”. Pana la inchiderea editiei, compartimentele specializate ale municipalitatii nu ne-au putut arata unde sunt cele peste 680 de hectare de spatiu verde, iar administratorul lor, directorul Ion Petre, de la RAADPFL, a pus ca nu stie care sunt acelea, sa intrebam tot la primarie.

spot_img

Ultimele știri