Copacii din Parcul Cornitoiu sunt taiati cu sutele, iar vilele rasar una dupa alta, spre disperarea craiovenilor.
Parcul Cornitoiu moare incet sub coltii excavatoarelor. Zeci de copaci au fost sacrificati in ultimele saptamani pe latura de nord-est a parcului, considerat pana mai ieri mandria cartierelor Craiovita si Cornitoiu, locul lor urmand sa fie luat de tone de beton si caramida – constructii in folosul privatilor cu bani si influenta. Santierul tocmai deschis pe bulevardul Dacia, acolo unde pomii plantati in urma cu opt ani prinsesera radacini, este cel de-al doilea in decurs de doi ani.
Craiovenii care locuiesc in zona sunt indignati si spun ca distrugerea spatiului verde este o crima impotriva sanatatii oamenilor. „Este inadmisibil ce se intampla! O viata ne-a incantat ochii verdele asta. Doar deschideam fereastra si priveam si parca ma simteam altfel. Iar de cand au fost plantati pomii credeam ca suntem unii dintre cei mai avantajati locuitori din Craiova. Am citit prin presa ca terenul s-a dat de mult, dar am crezut ca primaria o sa faca niste schimburi de teren, ceva. Vad insa ca s-a ales praful la propriu”, a spus Marian Ion, profesor pensionar.
Extrema Parcului Cornitoiu, inca ingrijita de angajatii RAADPFL Craiova acolo unde mai exista verdeata, este si locul preferat al copiilor. „Nu inteleg cum de a putut primaria sa permita asa ceva. Cand a vazut cum sunt taiati copacii, fiul meu, care numai in parc se juca, impreuna cu alti copii, a spus: „Uite, mami, saracii de ei!””, a declarat Mihaela Stoica. Soarta copacilor care ii mai incanta inca pe copii este pecetluita, terenul fiind retrocedat de mult fostilor proprietari, care apoi l-au vandut.
Primaria, vinovata
Constructiile care rasar acum in Parcul Cornitoiu sunt ridicate cu autorizatie valabila, reprezentantii Primariei Craiova sustinand ca nu au nici o putere sa impiedice defrisarea. Pentru toata suprafata din Parcul Cornitoiu care nu mai este domeniu public – 15 hectare – exista cel putin planuri urbanistice, prin care destinatia de zona verde a fost schimbata in zona construibila, inainte de aparitia ordonantei care interzicea acest lucru, in octombrie 2007. Primaria Craiova ramane insa principalul vinovat pentru disparitia Parcului Cornitoiu, retrocedand cea mai mare parte din el in temeiul Legii nr. 10 din 2001, desi nu avea acest drept.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud