Cu un copac nu se face primavara, dar cu mai multi, da. 160 de frasini au fost plantati ieri-dimineata in cartierul Craiovita Noua de angajatii cotidianului Gazeta de Sud. Lor li s-au alaturat reprezentati ai firmelor care sprijina donarea de hartie, ai ONG-urilor si asociatiilor studentesti, care au vrut sa dea o mana de ajutor la plantarea celor trei mii de pomisori din campania „Infrunzeste Craiova!”, initiata de Fundatia Gazeta de Sud.
Cartierul Craiovita Noua a fost luat cu asalt ieri-dimineata de angajatii Gazetei de Sud, de cei ai firmei de paza Civitas, de studenti, reprezentanti ai ONG-urilor si ai firmelor implicate in proiecte de mediu. Redactorii GdS nu au utilizat agendele si pixurile din dotare sau aparatele de fotografiat, agentii de paza ai firmei Civitas nu au folosit forta si echipamentul de interventii, ci toti s-au inarmat cu lopeti, cazmale si sape si au inceput sa planteze copaci in cartier. Angajatii din birourile GdS au lasat deoparte hartiile si treburile zilnice, studentii au chiulit de la cursuri pentru o cauza nobila si au contribuit cu totii la infrumusetarea si infrunzirea orasului. „Cu aceasta actiune a inceput proiectul „Infrunzeste Craiova!” al Fundatiei Gazeta de Sud, in parteneriat cu firma Civitas, cu ajutorul firmei 3R din Craiova, al AIE QUIZ si al Casei Studentilor. Ni s-au alaturat reprezentanti ai firmelor care sprijina donarea de hartie, ONG-uri si organizatii studentesti. Banii pentru acest proiect au fost obtinuti in urma campaniei 2%, din valorificarea hartiei si alte actiuni de strangere de fonduri, cum ar fi concertul caritabil „Primavara. Simfonic” sustinut de Tudor Gheorghe”, a explicat Iulian Fira, coordonator al proiectului.
Craiovenii, buni la „plantat” gunoaie
Primii 160 de frasini au fost plantati pe bulevardul Olteniei, din cartierul Craiovita Noua, de voluntari imbracati in tricouri albe. Acestia nu a trebuit doar sa puna pomisorii in gropile facute de angajatii RAADPFL, ci si sa adune gunoaiele „plantate” de craioveni in acestea. Unii locuitori din cartier au confundat gropile de pe marginea trotuarului cu cosurile de gunoi si au „infrumusetat” spatiul verde cu hartii, pungi de seminte, PET-uri si chiar spray-uri. De aici si indiferenta cu care i-au privit pe cei ce plantau copaci. Decat sa dea o mana de ajutor, unii au preferat sa stea pe margine si sa comenteze. „Ia uite-i si pe astia cum s-au imbracat! Planteaza copaci. Pai de copaci avem noi nevoie aici?”, a spus un barbat, ce „intampina” copaceii cu rotocoale de fum de tigara. Altii, in schimb, au salutat actiunea Fundatiei Gazeta de Sud, iar un prichindel a vrut chiar sa dea o mana de ajutor. „Hai ca tin si eu de copac, ca poate e greu! Imi dati si mie o lopata, ca eu am mai plantat la scoala copaci. Si in parc, acum cateva saptamani”, a spus Alin, de zece ani.
Urmeaza strada 1848
Programul „Infrunzeste Craiova!” vrea sa redea naturii o parte din ceea ce ii luam prin cele aproximativ 1.000 de tone de deseuri din hartie produse lunar in oras. Uniunea Europeana impune existenta a 26 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor, iar in Banie exista numai doi. Specialistii au avertizat in nenumarate randuri ca unele zone ale Doljului se vor transforma in desert. In Craiova „rasar” parcari si „infloresc” cladiri de birouri, iar copacii dispar treptat. De aceea, orasul trebuie sa infrunzeasca. Maine, angajatii GdS vor planta alti 100 de copaci pe strada 1848.
Cereti un copac si-l veti avea!
Daca v-ati saturat de peisajul cenusiu din cartier sau de containerul de gunoi care va intampina in fiecare dimineata, daca vreti sa aveti umbra in fata blocului atunci cand stati vara pe bancuta, daca doriti ca dimineata, cand deschideti geamul, sa va intampine pasarelele din copaci si nu alarmele si motoarele masinilor, atunci luati atitudine. Implicati-va in campania „Infrunzeste Craiova!”. Spuneti unde vreti sa fie plantat un copac. Numai impreuna putem infrunzi Craiova!
Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud