Gazeta de Sud: Haos in Olt dupa potop

Ploaia abundenta si vantul puternic au provocat marti seara probleme in trafic si inundarea mai multor gospodarii in sudul judetului Olt. Pana ieri- dimineata, pagubele provocate de furtuna au crescut, fiind distruse acoperisuri de case, blocuri si de institutii publice, culturi agricole, solarii, iar 28 de localitati au ramas fara energie electrica si legaturi telefonice.

Situatia cea mai grava a fost inregistrata la Ianca. Aici, mai multi localnici au solicitat ajutorul pompierilor deoarece apa le-a patruns in curti si in beciuri. Potrivit viceprimarului localitatii, Liviu Domozina, trei case au fost inundate, iar apa a intrat in beciurile a 12 gospodarii.

„Au fost inundate trei case din partea de sud a satului. Ieri, in jurul orei 3.00, a fost solicitat un echipaj de pompieri de la Bechet, care au actionat cu o motopompa pentru evacuarea apei. Acum nu mai sunt probleme, insa culturile agricole sunt distruse. 200 de hectare cultivate cu pepeni verzi sunt terminate, la fel viile, cultura de grau si orz. A mai scapat ceva din cultura de porumb, dar care a fost mai mic a fost ras de apa. Oamenii in varsta povesteau ca nu au mai vazut asa ceva din 1967“, a declarat viceprimarul din Ianca.

Furtuna de marti noapte a facut ravagii si in localitatea Stefan cel Mare. „Comuna noastra este cea mai afectata. A fost apocalipsa pe pamant. Oamenii plang intruna. Nu mai avem nimic. Nu mai exista culturi agricole“, a declarat Viorel Magureanu, primarul localitatii. Potrivit lui Tudorel Nitulescu, edilul localitatii Grojdibodu, si in aceasta comuna au fost inregistrate pagube serioase. „Culturile sunt distruse in proportie de 30 %“, a spus Nitulescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt, Cristian Croitoru, marti seara, pe drumul judetean care leaga localitatile Visina si Studina, mai multi copaci au fost doborati de rafalele puternice de vant si ploaie, circulatia in zona fiind perturbata timp de aproape doua ore. Sistemul de Gospodarire a Apelor Olt a informat ca la punctele pluviometrice de la Strejesti si Plesoiu s-au inregistrat intre 26 si 28 de litri pe metru patrat. Localnicii din sudul judetului sustin ca grindina cazuta noaptea a fost foarte mare si ca pana ieri-dimineata nu se topise in totalitate.

Scoala si Primaria din Tia Mare au ramas fara acoperisuri

In afara de zona de sud a judetului, au mai fost afectate de furtuna de marti seara si alte localitati, cum ar fi Corabia, Cilieni si Tia Mare. In orasul Corabia, a fost avariat acoperisul unei locuinte, au fost distruse acoperisurile a patru blocuri si au fost avariate doua autoturisme. La Cilieni, vantul puternic a smuls portiuni din cinci acoperisuri, iar peretii unei locuinte au fost avariati. Grindina a mai distrus 50 de solarii de legume si 100 ha de culturi agricole. La Tia Mare, furtuna a smuls acoperisurile de pe zece case, scoala si primarie.

Fara curent

Furtuna a afectat si alimentarea cu energie electrica, precum si legaturile telefonice in localitatile din sudul judetului. Ieri-dimineata inca nu era curent in 28 de localitati, dar ieri dupa-amiaza mai erau in aceasta situatie doar zece: Giuvarasti, Garcov (satele Garcov si Ursa), Ianca, Izbiceni, Tia Mare, Visina, Brastavatu, Rusanesti, Cilieni, Corabia (un cartier). Copacii cazuti pe firele de telefonie si stalpii doborati au provocat intreruperea telecomunicatiilor in Corabia, Grojdibodu, Brastavatu, Mihaesti, Visina, Urzica, Potelu, Vadastra, Vadastrita, Stefan cel Mare, Ianca, Orlea, Gostavatu, Babiciu, Scarisoara, Rusanesti, Cilieni, Tia Mare, Izbiceni, Giuvarasti.

Potrivit reprezentantilor ISU Olt, CEZ Distributie si firmele de telefonie actioneaza permanent pentru remedierea defectiunilor si reluarea alimentarii cu energie si a legaturilor telefonice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri