Avertizarile legate de cresteri de debite ale Dunarii s-au adeverit. Cotele de inundatie si de atentie au fost deja depasite si au fost inundate cateva sute de hectare de teren.
„Au fost afectate de cresterea de niveluri si debite pe fluviul Dunarea suprafetele riverane, situate in zonele joase, neindiguite, predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor Dunarii, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculet, fiind inundate pasuni si fanete naturale, fara a fi afectate terenuri agricole, gospodarii si obiective socio-economice. Drumul judetean 553, situat in imediata apropiere a Dunarii, nu este inundat, apa ajungand la marginea terasamentului“, a declarat Cosmin Calin, directorul coordonator al Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Jiu. Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare. „Au fost afectate suprafete de teren in Desa (425 ha, dintre care 315 ha de pasuni si fanete si 110 ha fond forestier) si in Ciupercenii Noi (115 ha de pasuni si fanete). Aceste suprafete sunt in zona inundabila. Apa e la baza digului. Nu sunt motive de ingrijorare“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judetului Dolj.
Se mentine avertizarea cod portocaliu pe Dunare, pe sectorul Gruia-Zimnicea (in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman), pana pe 12 iunie, ora 16.00. S-au luat o serie de masuri de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatiilor. In plus, se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor la statiile hidrometrice pe Dunare.
„Sistemul de Gospodarire a Apelor din Dolj verifica si monitorizeaza starea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare din administrare, precum si evolutia nivelurilor si debitelor pe toate cursurile de apa din reteaua hidrografica a judetului Dolj, fiind pregatit sa actioneze daca situatia o impune“, a declarat Camelia Barbutu, purtator de cuvant al ABA Jiu.