Gazeta de Sud: Cum sa furi un parc

Autorizatia de construire in baza careia a cazut prada excavatoarelor o bucata din Parcul Cornitoiu, in mai 2008, este considerata nelegala de Primaria Craiova, autoritatea care a si emis-o. Cu alte cuvinte, municipalitatea si-a furat singura o parte din spatiul verde, iar acum vrea sa si-l restituie.

Caz fara precedent in istoria necomunista a Craiovei: primaria a cerut in instanta anularea unei autorizatii de construire pe care tot ea a emis-o, in aprilie 2008. Conform Autorizatiei nr. 392 din 4 aprilie, soarta a 1.700 de metri patrati din Parcul Cornitoiu, localizat pe bulevardul Dacia, urma sa cada sub un bloc de locuinte de zece etaje. Lucrarile au inceput in mai, dupa care constructorii s-au oprit subit. Functionarii publici craioveni, altii decat aceia care intocmisera si eliberasera autorizatia de construire, s-au trezit parca dintr-un cosmar si au decretat ca avizul nu este legal. „Eliberarea acelei autorizatii este o ilegalitate facuta de urbanistii din primarie, in frunte cu seful lor, si trecuta pe sub nasul meu. Nu voi accepta asta si o acuz public pe directoarea Directiei de urbanism, Al Bashtawi”, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon. Potrivit juristilor primariei, autorizatia de construire nu mai putea fi emisa dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 114, din 2007, potrivit careia schimbarea destinatiei spatiilor verzi si reducerea suprafetelor acestora sunt interzise si orice act emis fara respectarea acestor prevederi este nul de drept. Procesul primarie-primarie este pe rol. Directoarea Directiei de urbanism, ramasa recent si fara drept de semnatura, nu a putut fi contactata nici prin intermediul functionarilor de la Comunicare. „Am incercat in mai multe randuri sa iau legatura cu doamna directoare, dar mi s-a spus de fiecare data ca este plecata pe teren”, a declarat ieri purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova, Carmen Licu.

Parcul – ba teren arid, ba curte si gospodarie

Destinatia parcului a fost schimbata din spatiu verde in zona construibila in aprilie 2007, in baza unor documentatii cel putin bizare. Conform raportului intocmit de Directia de urbanism in sustinerea proiectului, la capitolul „Regimul economic al terenului”, aflam ca „Folosinta actuala a terenului studiat este de curti constructii”. Un rand mai jos este precizat insa ca „Destinatia terenului conform PUG (Plan Urbanistic General – n.r.) aprobat prin HCL nr. 23/2000 este de zona verde”. Intelege cine ce vrea. Cel mai deocheat dosar in acest caz este insa cel de avizare in vederea emiterii certificatului de urbanism. Aici sunt atasate cateva fotografii in care terenul apare fara pomii inverziti pana in mai 2008, desi toti craiovenii din cartier si toata primaria stiu ca acei pomi erau acolo din anul 2000. „Pe locul in care s-a inceput constructia au existat arbori. Au fost taiati acum doua luni, la deschiderea santierului. Pozele despre care spuneti nu pot fi decat ori din alta parte, ori dinainte de anul 2000”, a precizat directorul Regiei de Administrare a Domeniului Public, Ion Petre. Seful comisiei de urbanism a consiliului local, organismul care a aprobat schimbarea destinatiei terenului, sustine ca acele fotografii nu le-au fost prezentate consilierilor locali. „Foate rar ni se arata si fotografiile. In aceasta situatie, cu siguranta nu ne-au fost aduse fotografii. As fi tinut minte daca ar fi existat poze cu teren arid, asa cum spuneti, fiindca stim si noi ca acolo au fost plantati copaci”, a declarat Emilian Stefarta, sef al Comisiei de urbanism la data adoptarii planului urbanistic, prin care au fost condamnati cei 1.700 de metri patrati de arbori si verdeata.

Primaria, dublu vinovata

Parcul Cornitoiu urmeaza sa dispara in urma unui lant de initiative dubioase ale Primariei Craiova. In primul rand, terenurile au fost retrocedate in temeiul Legii nr. 10 din 2001, desi in PUG erau recunoscute ca spatii verzi, iar in evidentele de patrimoniu ale municipalitatii erau inscrise cu titlul de „PARC”.

In septembrie 2007, cu doar o luna inainte de aparitia „Ordonantei verzi”, despre al carei proiect guvernantii au avut grija sa se afle, 20 de hectare din Parcul Cornitoiu au fost atarnate intr-un plan urbanistic zonal, votat de consilierii locali din vechea legislatura. Prin acest document, Parcul Cornitoiu isi pierdea pentru totdeauna destinatia de „spatiu verde”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri