Unul dintre gigantii chinezi din domeniul energiei, HydroChina, participa la consortiul desemnat de Ministerul Economiei pentru construirea hidrocentralei de la Tarnita – Lapustesti.
Este vorba de un proiect in valoare de un miliard de euro, care va reprezenta cea mai mare hidrocentrala de pe raurile de interior din Romania. Hidrocentrala va avea o putere instalata de 1.000 de megawati si ar urma sa echilibreze sistemul energetic romanesc, dupa punerea in functiune a noului reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda. Investitia ar urma sa fie finantata, in proportie de 25 la suta, de Banca Mondiala.
Statul roman ar urma sa participe la construirea hidrocentralei prin intermediul companiei Hidroelectrica, cu aport in terenuri si in bani. Printre altele, statul roman ar urma sa ofere cele 44 de hectare necesare pentru construirea investitiei si pentru amenajarea lacului de acumulare a carui apa va fi folosita pentru a invarti turbinele hidrocentralei.
Compania HydroChina este dispusa la participe la realizarea proiectului „cu o parte consistenta a investitiei", spun surse din cadrul Hidroelectrica. Ele nu au spus suma exacta, insa chinezii ar putea oferi circa 500 de milioane de euro. Deocamdata, Ministerul Economiei a format un consortiu in care intra Hidroelectrica, HydroChina, Banca Comerciala Romana, Musat&Asociatii, Herbert Smith, Knight Piesold si Tempo Advertising. Liderul consortiului este Deloitte.
Consortiul trebuie sa asigure documentele legate de proiect, sa selecteze investitorii straini care vor fi cooptati in realizarea lui si sa asigure transpunerea in practica a proiectului de la Tarnita – Lapustesti.
Investitia ar urma sa genereze circa 800 de noi locuri de munca, estimeaza autoritatile locale. Cel mai probabil, hidrocentrala va fi data in functiune in anul 2016, concomitent cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Din punct de vedere tehnic, spun inginerii de la Hidroelectrica Cluj, in timpul zilei, cand cererea de curent electric este mare, hidrocentrala de la Tarnita – Lapustesti va produce energie.
In timpul noptii, hidrocentrala se va transforma in consumator, pentru a prelua surplusul produs de cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda. Practic, hidrocentrala va pompa apa din aval in lacul de acumulare din amonte, iar apa respectiva va fi refolosita in timpul zilei urmatoare, pentru a produce energie electrica.