Gazeta de Sud: Agentie de neprotectie a mediului

Un protocol incheiat intre Primaria Craiova si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Dolj cu scopul de a fi instituit controlul asupra taierii copacilor din Banie a fost rupt de inspectorii de mediu.

Administratia publica din Craiova si agentiile de mediu nu cad de acord asupra actiunilor pe care, prin lege, sunt obligate sa le intreprinda pentru a proteja mediul inconjurator. In vreme ce functionarii publici ai municipalitatii se vaita ca nu primesc sprijin de la agentii pentru controlul taierii arborilor si arbustilor de pe raza orasului, inspectorii de mediu sustin ca nu au nici o legatura cu flora din Banie, fiindca intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi cad exclusiv in sarcina primariei. Inspectorii primariei nu sunt acoperiti de agentiile de mediu in situatiile in care decid taierea arborilor de pe domeniul public si stabilirea unor obligatii privind plantarea altora.

Ei recurg pana la urma la un compromis pentru a putea aplica normativele locale privind gospodarirea comunala. „Suntem pusi in situatia de a hotari taierea unor arbori, inclusiv din considerente de siguranta a craiovenilor. Legea este insa foarte severa in domeniu, iar noi nu putem interveni decat dupa ce strangem un dosar de reclamatii, consimtamantul asociatiei de proprietari respective s.a.m.d.”, a spus seful Serviciului gospodarire comunala al primariei, Marius Barcan.

El a confirmat faptul ca aceste actiuni nu au avizul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului (ARPM) Dolj, insa a refuzat sa comenteze si motivul.

Scandal in teren

Discordia s-a iscat in urma cu doi ani, cand autoritatile s-au intalnit la cateva cazuri, pentru a stabili daca niste pomi de pe domeniul public pot fi taiati ori nu. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, omologii de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Dolj au renuntat sa analizeze si sa avizeze sau sa nu permita, dupa caz, actiunile primariei, dupa ce au vazut scandalurile din teren. „Cu legile de mediu nu e de joaca, iar cu taierea pomilor, nici atat! Unii trebuie taiati fie pentru ca devin periculosi, fie pentru ca stau in calea unor proiecte urbanistice aprobate. Dar si din alte motive. Noi intervenim conform unei hotarari de consiliu, insa modul in care o aplicam trebuie avizat de agentiile de mediu, mai ales ca la unele asociatii de proprietari avem mari probleme. S-a dovedit ca un copac uscat netaiat la timp poate pricinui pagube”, a spus un angajat al Primariei Craiova.

Intr-adevar, potrivit OUG nr. 195 din 2005, republicata, autoritatea centrala pentru protectia mediului este obligata sa „avizeze normele si reglementarile referitoare la activitati cu impact asupra mediului, elaborate de alte autoritati, si sa controleze aplicarea acestora” (art. 75 – n.r.). La urmatorul articol este precizat ca legislatia de mediu trebuie aplicata de ANPM, care este reprezentata in teritoriu de agentiile regionale si locale de mediu.

Protocol reziliat „de drept”

Colaborarea intre autoritatile publice si cele de mediu a durat un an, din august 2005 pana in iulie 2006, cand ARPM Dolj a reziliat protocolul dintre Primaria Craiova, Regia de Administrare a Domeniului Public si ARPM Dolj, prin care se convenise ca taierea copacilor sa se faca numai dupa avizul tuturor celor competenti.

Conform Adresei nr. 4213, din 2006, remisa primariei de ARPM sub semnatura directoarei executive Cristiana Toma, numai primaria trebuie sa-si asume raspunderea pentru actiunile de defrisare.

ARPM invoca in sprijinul deciziei articolul 70 din OUG nr. 195, care prevede obligatiile administratiei publice locale de intretinere si dezvoltare a spatiilor verzi.

Nici un cuvant despre articolul 75 sau 76. ARPM Dolj foloseste drept acoperire la nivel de autoritate centrala de mediu o adresa a ANPM, prin care i se reamintea acelasi articol 70 din Legea mediului, fara insa a i se interzice aplicarea tuturor articolelor din acea lege.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri