Toate balastierele din judet vor trebui sa obtina, in cel mult doua luni de zile, avizele si autorizatiile in baza carora sa intre in posesia autorizatiei de construire. Dupa expirarea termenului, o comisie judeteana va lua la verificat balastierele sa vada daca ele functioneaza in baze legale. Toate acestea au fost hotarate marti, la prefectura, in urma unei sedinte la care au participat sefii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA), Inspectoratul in Constructii (IC), Hidroelectrica Olt, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) etc. si juristii mai multor unitati. Prezenta juristilor a devenit necesara la o asemenea intrunire dupa ce luni, tot la prefectura, sefii mai multor institutii si-au dat seama ca nu cunosc procedura pe care trebuie s-o parcurga o firma pentru a putea sa exploateze agregate minerale in mod legal.
Discutiile de luni au cazut in ridicol dupa ce sefii unitatilor cu atributii in domeniile mediului si gospodaririi apelor au dat in balbaiala cand prefectul Octavian Popescu a vrut sa stie ce trebuie sa faca o societate comerciala ca sa-si poata amenaja legal o balastiera pentru exploatarea balastului si a nisipului.
Pentru ca fiecare avea varianta sa, toata lumea a fost de acord, la propunerea directorului de la Hidroelectrica, Tatuc, sa consulte juristii. Care juristi au concluzionat ca din documentatia pe care o firma trebuie sa o aiba pentru a extrage agregate minerale nu trebuie sa lipseasca autorizatia de construire. Pe care niciun proprietar de balastiera care functioneaza in prezent in judet nu o detine. De unde se poate trage concluzia ca toate balastierele functioneaza ilegal. Cel putin asa sustine seful Inspectoratului in Constructii Olt, Cinel Barbu. Pentru exploatatiile care functioneaza in extravilan autorizatia de construire se elibereaza de Consiliul Judetean, iar pentru cele amenajate in intravilan documentul este eliberat de ca consiliile locale.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Olt