Gazeta de Olt: Dezbatere de mediu fara public pentru noi cuptoare la Electrocarbon

La expirarea termenului de contestare, SC Electrocarbon SA din Slatina a organizat miercuri dupa-amiaza dezbatere publica la Colegiul National „Radu Greceanu” cu privire la marirea capacitatii de productie cu patru cuptoare Crastner. Numai ca ce s-a intamplat la „Greceanu” n-a fost nici dezbatere si nici publica.
N-a fost dezbatere pentru ca nu s-a dezbatut nimic. Sefa Departamentului de Protectia Mediului al Electrocarbon, Mariana Ivascu, a anuntat din capul locului ca nu s-a depus nici o contestatie in termenul legal, nici de catre cetateni, nici de catre institutii, nici de catre alte societati si a dat citire evaluarii cu privire la impactul investitiei.

Asa-zisa dezbatere n-a fost publica pentru ca nu a existat nici un public… Nici macar toti membrii Colectivului de Analiza Tehnica (CAT) nu au fost prezenti, desi ei au obligatia legala si formala sa participe la aceasta faza a procedurii de autorizare, ultima dinaintea emiterii autorizatiei. Doua institutii, din nefericire printre cele mai importante, au lipsit de la sedinta. Este vorba despre Autoritatea de Sanatate Publica si despre Inspectoratul Teritorial de Munca. ASP se pronunta asupra impactului pe care-l are investitia asupra sanatatii publice, iar ITM asupra sanatatii si securitatii in munca la noile instalatii.

Nici directorul executiv al ASP, Dana Conea, si nici inspectorul-sef, Eugen Mitu, nu au stiut sa spuna de ce institutiile lor nu au dat curs invitatiei oficiale. Directoarea ASP a declarat ca membrii CAT, de la Inspectia Sanitara de Stat, au fost plecati la Valcea cu reprezentanti ai Sistemului Gospodaririi Apelor (SGA), iar seful ITM a recunoscut ca nu cunoaste motivul pentru care Liviu Sandita, seful Compartimentului Sanatate si Securitate in Munca, nu s-a prezentat la sedinta.

Sala de clasa din „Greceanu” a fost umpluta, probabil din ordinul conducerii, de 16 angajati ai Electrocarbon, in frunte cu directorul general Fanel Gusoi, si noua reprezentanti ai unor institutii. Directorul societatii, Fanel Gusoi, le-a luat la rost pe reprezentantele autoritatilor de mediu ca institutiile din care fac parte sa promoveze acte legislative prin care sa nu se mai ceara autorizatii integrate de mediu!

Din expunerea facuta de sefa Departamentului de Protectia Mediului, Mariana Ivascu, a reiesit ca investitia de la Electrocarbon nu are nici un fel de impact asupra mediului si nimeni nu s-a grabit sa o contrazica. Ea a mentionat totusi ca gazele rezultate din procesul de grafitare au impact asupra sanatatii angajatilor. Numai ca nici ASP si nici ITM nu au fost de fata sa puna intrebari.

Concluzia este cat se poate de sumbra. Slatinenilor nu le pasa ca orasul este poluat. Altfel ar fi venit sa intrebe ce efect au gazele de la Electrocarbon asupra sanatatii lor si a copiilor lor. Iar pe de alta parte, oficialii societatii au demonstrat si de aceasta data, ca si cu celelalte asa-zise dezbateri din 2005 si 2006, cand au obtinut autorizatii integrate, ca nu dau doi bani nici pe sanatatea angajatilor si nici pe cea a sanatatii locuitorilor orasului. Ceea ce nu-i impiedica deloc sa obtina autorizatiile pe banda rulanta, fara nici un efort. Dimpotriva.

Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Olt

spot_img

Ultimele știri