Guvernul Romaniei incepe sa-si atenueze, discret, opozitia in chestiunea gazelor de sist. Premierul Victor Ponta a anuntat ca accepta activitatile de explorare pentru identificarea rezervelor de gaze de sist.
Explorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz, aproximativ 5 ani, vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului„, a explicat seful Guvernului.
Victor Ponta a oferit aceste precizari la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta online organizata de hotnews.ro.
Declaratia sefului Guvernului apare imediat dupa ce compania americana Chevron a facut un important pas inainte in demersurile ei de explorare a gazului de sist in Romania.
La data de 20 decembrie 2012, Consiliul Judetean Vaslui a acordat companiei Chevron un certificat de urbanism in scopul instalarii unei sonde de explorare.
Certificatul de urbanism nr. 131 / 2012, eliberat de CJ Vaslui, a fost acordat firmei SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.
Certificatul se refera la “Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Paltinis 1A”, care va fi amplasata in satul Paltinis din comuna Bacesti – la circa 100 de kilometri de municipiul Barlad.
Chevron este in usoara intarziere
Operatiunile noastre se concentreaza in doua zone: Barlad si Dobrogea. Prima sonda de explorare va fi sapata la Barlad in a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem in plan saparea a opt sonde in Dobrogea“, anunta, la sfarsitul anului 2011, Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.
Certificatul de urbanism a fost obtinut de Chevron cu intarziere, abia in decembrie 2012. Intarzierea se datoreaza, poate, si faptului ca, de-a lungul anului 2012, locuitorii din Vaslui, mai ales cei din zona Barlad, au protestat fata de ideea exploatarii gazelor de sist.
Amintim ca, in primavara anului trecut, imediat dupa preluarea conducerii Ministerului Mediului, ministrul Rovana Plumb anuntase un moratoriu in privinta exploatarii gazelor de sist, pana la sfarsitul anului 2012. Pe timpul acestui moratoriu, Guvernul Romaniei urma sa astepte adoptarea unei pozitii oficiale a Comisiei Europene pe tema gazelor de sist, iar ulterior Romania ar fi urmat pozitia Comisiei Europene.
Nici pana in acest moment, oficialii de la Bruxelles nu au emis o pozitie ferma pe acest subiect.
Gazele de sist sunt intens exploatate in SUA, dar sunt privite cu mari rezerve in Europa Occidentala. In ultimii ani, companiile petroliere incearca sa-si extinda activitatea de exploare si exploatare a gazului de sist in tarile din estul Europei, cum ar fi Bulgaria, Romania, Polonia si Ucraina.
Gazele de sist se extrag prin metoda fracturarii hidraulice, care presupune introducerea in subteran, cu mare presiune, a unei cantitati uriasa de apa amestecata cu circa 700 de substante chimice. Aceasta metoda este suspectata ca ar contamina panza freatica si solul si ca ar putea genera cutremure.