În ciuda angajamentelor luate la Paris în urmă cu un an, lumea va ajunge până în 2100 la temperaturi mai mari cu 2,9 până la 3,4 patru grade Celsius față de nivelul din epoca preindustrială, care sunt sinonime cu un impact devastator, se arată în raportul anual pentru combaterea încălzirii globale al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Pentru a limita creșterea temperaturii la 2 grade C, ar fi necesar ca în atmosferă să nu mai fie emise decât 42 de gigatone echivalent CO2 până în 2030 (față de 52,7 în 2014). Or chiar dacă toate țările își respectă promisiunile făcute în cadrul negocierilor, ar urma să fie emise între 54-56 de gigatone până în 2030, respectiv cu 12-14 gigatone mai mult, subliniază UNEP.
ONU salută încetinirea observată în creșterea GES provenite din energiile fosile și din industrie, însă notează că este prea devreme pentru a ști dacă tendința se va confirma.
Prin acordul de la Paris ” (…) avansăm în direcția cea bună. Dar nu este încă destul dacă vrem să evităm o dereglare climatică majoră. Numărul în creștere de refugiați climatici loviți de foamete, sărăcie și boală și conflictele ne vor reaminti la nesfârșit eșecul nostru. Știința a arătat că trebuie să acționăm mult mai repede”, a declarat Erik Solheim, directorul UNEP.
UNEP insistă asupra rolului orașelor, al companiilor și al cetățenilor în sectoarele agriculturii, transporturilor și al măsurilor pentru creșterea eficienței energetice.
Cea de a 22-a conferință anuală privind clima, care începe luni la Marrakech, urmează să fixeze numeroase dispoziții care să permită aplicarea și consolidarea pactului mondial împotriva încălzirii globale din decembrie 2015.