Gaura din stratul de ozon s-a micșorat datorită scăderii cantității de clor din stratosferă, conform unui studiu NASA. Această scădere a fost posibilă datorită interzicerii CFC (clorofluorocarburi), compuși chimici care sunt extrem de dăunători stratului de ozon.
Oamenii de la știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA au măsurat cantitățile de clor din stratosferă cu ajutorul unui instrument care citește emisiile de radiație termică, sau infraroșii, aflat pe bordul satelitului Aura. Conform măsurătorilor luate în fiecare an între 2005 și 2016, stratul de ozon a suferit cu 20% mai puține pierderi decât acum 9 ani, când satelitul a fost lansat.
Interzicerea CFC a permis regenerarea stratului de ozon
Cercetătorii atribuie această schimbare interzicerii clorofluorocarburilor (CFC) la nivel global în 1987. Acești compuși chimici, cunoscuți mai ales sub numele de freon, conțin clor, fluor și carbon. Au fost folosiți în special ca agenți frigorifici, carburanți și în solvenți.
Odată ajunse în stratosferă și expuse radiațiilor cu ultraviolete, clorofluorocarburile se descompun și eliberează atomi de clor care distrug moleculele de ozon.
Susan Strahan, cercetător la Centrul de Zbor Spațial Goddard, a explicat rezultatele într-un comunicat publicat de NASA:
“Vedem foarte clar că nivelurile de clor din gaura de ozon scad și că diminuarea stratului de ozon este mai mică datorită acestui fapt.”
Stratul de ozon ar trebui să își revină treptat pe măsură ce clorofluorocarburile părăsesc atmosfera, însă acest proces va fi lent din cauza duratei de viață lungi a CFC. Oamenii de știință estimează că o revenire aproape completă ar putea avea loc după anul 2060.