Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a mărit în fiecare primăvară australă din ultimii douăzeci de ani, în ciuda interzicerii substanţelor chimice care distrug scutul ce protejează Pământul de radiaţiile solare periculoase, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.
Stratul de ozon stratosferic, situat între 11 şi 40 de kilometri deasupra scoarţei terestre, filtrează radiaţiile ultraviolete ale Soarelui, care pot să provoace cancer, să altereze sistemul imunitar şi chiar să afecteze ADN-ul fiinţelor vii.
La mijlocul anilor 1970, clorofluorocarburile (CFC), folosite pe scară largă în producţia de aerosoli şi de frigidere, au fost identificate drept principalii vinovaţi pentru subţierea stratului de ozon, creând „găuri” în fiecare an, inclusiv una deosebit de mare deasupra Antarcticii.
Protocolul de la Montreal din 1987, care a interzis CFC-urile pentru a facilita resorbirea găurilor din stratul de ozon, este considerat un succes al cooperării globale în domeniul mediului.
În ianuarie 2023, experţi mandataţi de ONU au considerat că acordul este eficient: conform previziunilor lor, stratul de ozon ar trebui să se refacă până în jurul anului 2066 în Antarctica, până în 2045 deasupra Arcticii şi până în 2040 în restul lumii.
Dar, în ciuda reducerii CFC-urilor, gaura de deasupra Antarcticii nu a fost încă redusă în mod semnificativ, potrivit autorilor unui studiu publicat în revista Nature Communications.
„Şase din ultimii nouă ani au fost marcaţi de niveluri foarte scăzute de ozon şi de găuri de ozon extrem de mari„, a declarat pentru AFP Annika Seppala, de la Facultatea de Fizică a Universităţii Otago din Noua Zeelandă, coautoare a studiului.
„S-ar putea ca altceva să se întâmple în atmosferă – poate din cauza schimbărilor climatice – şi să mascheze o parte din recuperare„, a adăugat ea.
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se deschide, în general, în septembrie şi durează până în noiembrie, pe parcursul primăverii din emisfera sudică, înainte de a se închide treptat.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, gaura de ozon s-a deschis mai târziu în septembrie, semn al unei redresări, care poate fi atribuită, fără îndoială, reducerii CFC-urilor.
Dar în octombrie, perioada în care gaura atinge dimensiunea maximă, nivelul de ozon din stratul stratosferic mijlociu a scăzut cu 26% între 2004 şi 2022, conform unor cercetări care se bazează pe date satelitare.
Reducerea cantităţii de CFC-uri din atmosferă prevăzută în Protocolul de la Montreal rămâne totuşi „pe drumul cel bun”, subliniază Hannah Kessenich, autoarea principală a noului studiu.
Dar „concluziile noastre arată că aceste găuri mari, formate recent, nu ar fi cauzate exclusiv” de aceste substanţe.
Pentru Susan Solomon, care cercetează stratul de ozon, care nu a fost implicată în studiu, rezultatele acestui studiu trebuie interpretate în lumina faptului că „ultimii ani au fost destul de neobişnuiţi”, a declarat ea pentru AFP.
Această specialistă în chimie a arătat anterior că, în 2020, gaura din stratul de ozon s-a lărgit cu 10% din cauza imenselor incendii de vegetaţie din Australia.
Erupţia gigantică a vulcanului submarin Hunga-Tonga-Ha’apai din Oceanul Pacific, din ianuarie 2022, a redus, de asemenea, nivelul de ozon din stratosferă, a dezvăluit un studiu recent publicat în revista PNAS.
Citește și: Tehnologiile de eliminare a carbonului vor deveni critice pentru combaterea schimbărilor climatice