Garduri electrice vor proteja parcurile nationale din Kenya

Autoritatile din Kenya planuiesc sa ridice mii de kilometri de gard in jurul parcurilor nationale si sa dubleze numarul de paznici pentru a proteja sursele de apa si celelalte resurse pe care le adapostesc, anunta The Guardian.

Seceta, cresterea rapida a populatiei si tiparele climatice in continua transformare au lasat 5 milioane de oameni fara hrana necesara in acest an. In cazul in care situatia nu se amelioreaza, efectele cumulate ar putea fi devastatoare in urmatorii 10 ani.

Cinci dintre parcurile nationale ale Kenyei furnizeaza 80% din necesarul de apa potabila si de energie hidroelectrica al tarii. Acestea sunt puse in pericol de cei 15.000 de oameni care locuiesc abuziv in regiunile protejate, dupa ce, in anii ’80, presedintele Daniel arap Moi a oferit politicienilor terenuri in interiorul parcurilor.

Doar in parcul Mau, ce acopera 400.000 de hectare si include cea mai mare padure a Kenyei, locuitorii au defrisat 104.000 de hectare in ultimii 15 ani. Incercarile autoritatilor de a-i evacua au esuat si, mai mult, alti locuitori ai regiunii au inceput sa isi aduca vitele pe terenurile protejate pentru pascut.

Padurea Mau este considerata critica pentru Kenya si pentru intreaga regiune pentru ca siguranta depozitelor de apa ale tarii, dar si ale Sudanului si Ugandei, depind de ea. Milioane de oameni se alimenteaza din cele 12 rauri care izvorasc din regiunea muntoasa a padurii. Apa de aici este cruciala si pentru industria energetica, a ceaiului si pentru cresterea animalelor.

“Odata ce oamenii ajung in paduri nu poti sa controlezi ceea ce fac. Kenya depinde de aceste paduri. Nu poti rezolva problema mancarii si a apei permitand oamenilor saraci sa intre in padure. Oamenii submineaza viitorul Kenyei cultivand mancare in padure”, a declarat Wangari Maathai, ecologist kenyan, castigator al premiului Nobel.

Saptamana trecuta, departamentul pentru fauna al Kenyei a anuntat ca planuieste sa dubleze numarul de paznici din parcurile nationale in urmatorii cinci ani si sa instaleze garduri electrice in jurul muntelui Kenya, al padurii Mau, al muntelui Elgon si imprejurul dealurilor Cherangani. Distanta totala ce trebuie imprejmuita este de peste 400 de kilometri.

Foto: sll627, Flickr

spot_img

Ultimele știri