Comisia de Mediu a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a amanat, ieri, lucrarile in care urma sa dicute decizia de defrisare a parcului delimitat de strazile Anghel Saligni, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani, unde urmeaza sa se construiasca Monumentul Holocaustului.
Motivul amanarii l-a constituit absenta presedintelui comisiei. Astfel, organizatiile nonguvernamentale castiga timp pentru a reusi sa convinga autoritatile sa nu distruga parcul.
„Comisia s-a constituit, insa cand trebuia sa inceapa lucrarile presedintele comisiei a fost chemat la primarul general, Sorin Oprescu, si nu s-a mai intors. Sedinta va fi reluata la o noua data, insa pana atunci noi avem timp sa convingem autoritatile sa nu construiasca monumentul in locul parcului. Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese. Am propus primariei construirea acestuia langa parc, in locul parcarii Dali, care ar putea fi sapata sub monument”, ne-a spus Dan Trifu, vicepresedintele Organizatiei Neguvernamentale pentru Protectia Mediului ECO-CIVICA.
Potrivit acestuia, pentru aprobarea construirii acestui monument se fac presiuni foarte mari, de nivel international. Acesta a adaugat ca ONG-urile au discutat deja cu reprezentantii Ambasadei Israelului la Bucuresti si cu cei ai Comunitatii Evreiesti din Romania pentru gasirea unei alte locatii, iar acestia au promis ca vor sprijini demersul ecologistilor, intrucat nu vor sa desfiinteze un spatiu verde. Mai mult, acestia au afirmat ca nu ei au ales locatia, ci le-a fost propusa de catre autoritati.
Autorizatia de constructie, data pe sest
Desi incalca OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetei ori stramutarea lor, CGMB a emis deja Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar Primaria Sectorului 5 a emis autorizatia de constructie. De asemenea, proiectul are si acordul de Mediu de la Agentia de Mediu.
„Este dubios cum a fost data autorizatia de construire de la Primaria sectorului 5, acest lucru s-a facut fara ca nimeni sa afle”, a mai spus Dan Trifu. Proiectul presupune defrisarea totala a parcului de aproximativ 3.000 de metri patrati, betonarea sa si construirea a cinci constructii: Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Coloana, Roata Tiganilor. Pentru a face loc edificiului, toti copacii din parc urmeaza sa fie transplantati, lucru ce ar fi practic imposibil, avand in vedere ca este vorba despre pini si tei de 40-50 de ani, cu un diametru impresionant.
Proiectul va fi finantat si realizat de catre Ministerul Culturii, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania (Comisia Wiesel) si a consultarilor cu reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si supravietuitori ai Holocaustului.