O echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina si Stomatologie din New Jersey a descoperit ca dezvoltarea unui copil in timpul sarcinii este influentata de nivelul expunerii mamelor la poluarea cauzata de traficul de masini.
Studiul, publicat in Jurnal of Epidemiology and Community Health, a vizat 336.000 de bebelusi nascuti in New Jersey intre anii 1990 si 2003. Cercetatorii au folosit informatiile luate din certificatele de nastere ale acestor copii si au luat in considerare diverse aspecte legate de mamele lor, cum ar fi etnia, educatia, locul unde a trait atunci cand bebelusul s-a nascut, daca este sau nu fumatoare si chiar felul in care acestea se inteleg cu partenerii lor.
Urmatorul pas a fost evaluarea inregistrarilor zilnice ale punctelor de monotorizare a nivelului de poluare din statul New Jersey, luate de la Agentia Nationala de Protectie a Mediului. Apoi acestia au analizat traseul parcurs de femeile insarcinate, de la casa fiecareia din acea perioada pana la locul de munca si au calculat nivelul de poluare al aerului pe o raza de zece kilometri.
Aceste teste au fost efectuate in cele trei trimeste ale sarcinii. Rezultatele au aratat ca mamele ce au dat nastere unor copii care cantareau putin, sau foarte putin erau in majoritate femei tinere, fara studii superioare, de etnie africo-americana, fumatoare, cu o stare financiara precara si fara sa fie casatorite.
Liderul echipei de cercetatori, profesorul David Rich, a afirmat ca “studiile noastre arata ca femeile insarcinate risca sa dea nastere unor copii mai putin dezvoltati din cauza poluarii din trafic la care sunt expuse in drumul lor catre locul de munca”.