Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, la dezbaterea politica din Camera Deputatilor pe tema taxei de prima inmatriculare, ca in cazul in care taxa va fi eliminata, "Romania se transforma in lada de gunoi a Europei". Tariceanu a aratat ca, dupa anul 1990, Romania s-a distins prin importul de haine vechi, de pneuri vechi, de televizoare vechi, iar acum cei care sunt impotriva taxei de prima inmatriculare doresc ca tara noastra sa importe si masini vechi.
"Pledati pentru transformarea Romaniei in lada de gunoi a Europei. Eu cred ca Romania are dreptul sa fie egala cu celelalte state europene si sa nu ne distingem ca parc de vechituri", le-a spus premierul parlamentarilor care au criticat taxa de prima inmatriculare. El a incercat sa-i convinga pe deputati ca taxa de prima inmatriculare nu face discriminari si nu se aplica selectiv, ci tuturor masinilor, pentru ca este o "masura de protectie a mediului".
Premierul: Taxa nu poate fi considerata un lux
Taxa de prima inmatriculare tine cont de norma de poluare a autovehiculului, de cilindrii, varsta lui, a mai spus premierul, adaugand ca nu este o taxa fiscala. Potrivit lui Tariceanu, observatiile Comisiei Europene la adresa Romaniei in privinta taxei de prima inmatriculare se refera doar la modul de calcul al valorii taxei in raport cu valoarea reziduala a autovehicului. "Cu alte cuvinte, la valoarea de piata a unui autovehicul de 4.000 de euro nu se poate aplica o taxa de prima inmatriculare de 4.000 de euro", a explicat primul-ministru, adaugand ca aceste observatii ale CE au fost preluate integral de Guvern.
El nu a explicat, insa, cine este de vina pentru situatia din prezent. "Din punctul de vedere al Guvernului, obiectul dezbaterii priveste protejarea mediului inconjurator. Multi politicieni au deturnat sensul temei privind taxa de protejare a mediului. Protejarea mediului nu este un lux, o taxa menita sa protejeze mediul nu poate fi considerata un lux", a spus Tariceanu.
"Eliminarea taxei pentru poluarea provenita de la autovehicule ar costa Romania infinit mai mult decat mentinerea ei. Daca nu o mentinem, peste cativa ani romanii vor plati insutit decontul poluarii produse de mii de masini de ocazie. Taxa e necesara, intrucat nivelul de poluare din Romania este deja ingrijorator", a sustinut premierul.
Korodi: Sumele din taxa auto nu vor fi mai mari in 2008
Sumele pe care Guvernul le va incasa, in 2008, din taxa de prima inmatriculare nu vor fi mai mari decat in 2007, existand sanse ca aceasta valoare sa se reduca, a declarat ieri, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi. "Sumele din aceasta taxa vor fi folosite pentru proiecte ale MMDD precum reinnoirea parcului auto, infiintarea de parcuri si spatii verzi in localitati, construirea de piste de biciclete sau cofinantarea de proiecte de energii regenerabile", a spus ministrul mediului.
Ieri, Automobile Dacia a propus Guvernului inlocuirea taxei de prima inmatriculare cu o taxa de mediu, diminuarea acesteia in functie de vechimea autovehiculelor si accelerarea programului de innoire a parcului auto national, a declarat, marti, directorul general al constructorului, Francois Fourmont.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul